About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 25 May 2024

ЕС отправи препоръки за бъдещата индустриална политика

Европейският съвет прие редица препоръки, по инициатива на белгийското председателство, свързани с приоритетите европейската промишленост. Повишаването на конкурентоспособността трябва да бъде на челно място в политическия дневен ред на следващата Европейска комисия, става ясно от разпространено съобщение до медиите.


В заключенията се анализира положението на промишления сектор на ЕС, проучват се начини за подобряване на иновациите, достъпа до финансиране и бизнес средата за производителите и се предлагат основните принципи, залегнали в основата на бъдещата промишлена политика на ЕС.

Амбициозните цели на Съюза за водещи позиции в областта на цифровите технологии и неутралност по отношение на климата предлагат важни възможности за изграждане на водещи позиции в промишлеността и създаване на висококачествени работни места.

С новия мандат на Европейската комисия трябва да се положат градивните елементи на бъдещата промишлена политика и да се дадат насоки за пътя напред към ново споразумение за европейска конкурентоспособност, заявява фламандският министър на икономиката, иновациите, труда, социалната икономика и селското стопанство Йо Бронс.

На фона на значителните технологични, икономически и геополитически промени Европа се нуждае от конкурентоспособна промишленост със силна производствена база, за да стимулира иновациите, производителността, качествените работни места, устойчивостта и растежа.

Промишлеността на ЕС обаче е изправена пред много предизвикателства, включително нарастващата конкуренция в световен мащаб и последователните кризи (например COVID-19, руската агресивна война срещу Украйна, напрежението в Червено море и др.), които обтегнаха веригите за доставки и повишиха цените на енергията.

Приетият на 24 май документ подчертава значението на зеления и цифровия преход, който създаде както възможности, така и предизвикателства за предприятията и гражданите.

В заключенията се препоръчва да се даде приоритет на технологичните области, които са от решаващо значение за икономическата сигурност на ЕС.

Иновации и конкурентоспособност

 В заключенията на Съвета се счита, че иновациите са движещата сила на европейската конкурентоспособност. Във връзка с това в заключенията се призовава за определяне на ограничен брой стратегически приоритети в политиката на ЕС в областта на индустриалните научни изследвания и иновации. Ключова задача за следващата Комисия ще бъде да се опита да преодолее "парадокса на иновациите" (т.е. факта, че знанието не винаги се превръща в продаваеми продукти и услуги).

Финансиране и индустриална политика

Финансирането също се разглежда и е основен градивен елемент на промишлената политика на ЕС. Поради това в заключенията се проучва как да се стимулират инструментите за частно и публично финансиране, като същевременно се запазят политиките в областта на конкуренцията и държавната помощ.

За да се подобри финансирането, наред с другото, в заключенията се призовава за напредък в съюза на капиталовите пазари и използването на съществуващи инструменти като Европейската инвестиционна банка, политиката на сближаване, важни проекти от общ интерес (IPCEI) и програмата InvestEU.

Освен това съществуващите европейски механизми за финансиране следва да бъдат оценени и, ако е необходимо, подобрени, следва да бъдат проучени структурни начини за увеличаване на частните инвестиции, и накрая, Комисията е призована от Съвета да прецени дали инструментариумът за финансиране на промишлеността е ефективен за своевременното постигане на общите цели на Съюза.

Подобряване на бизнес средата

В заключенията на Съвета се подчертава необходимостта от създаване на подходящи рамкови условия за успех на промишлеността. Това включва добре функциониращ единен пазар; ясна регулаторна рамка, която улеснява инвестициите, като същевременно защитава конкуренцията; енергиен пазар, който осигурява устойчива, сигурна и достъпна енергия; добре обучена и висококвалифицирана работна сила; открита и амбициозна търговска политика; стандарти за качество; и защитата на интелектуалната собственост и валоризацията на знанията.

Съвместни бъдещи действия

И накрая, в заключенията се призовава за всеобхватна европейска промишлена политика, която да е в съответствие със зелените и цифровите приоритети на Съюза. Бъдещата рамка на промишлената политика на Европа следва да се основава на основани на факти инструменти, показатели, пазарни принципи и основни икономически прогнози и констатации. Тя следва също така да интегрира най-новите икономически резултати в анализа на промишлената политика и да включи екологичните, устойчивите, устойчивостта и социалните фактори в своите базови модели, които идентифицират потенциалните стратегически бъдещи пазари за растеж. 

Бъдещата индустриална политика на ЕС трябва да се основава на съществуващата индустриална стратегия на ЕС за 2020 г. и нейната актуализация, индустриалния план на Зелената сделка за 2021 г. и цифровото десетилетие, а също така трябва да вземе предвид неотдавнашното законодателство като Закона за чиповете, Закона за критичните суровини и Закона за индустрията с нулеви нетни емисии.

No comments:

Post a Comment