About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 6 May 2024

Белгийци правят първата водородна инсталация в Намибия

Белгия и Намибия имат амбицията да отворят нова страница е международните отношения в областта на енергетиката. Първата стъпка е изграждането на инсталация за зелен водород в южната част на Африка.

Picture: CMB.TECH

За символичното зареждане на първия камион отиде лично да кралят на Белгия Филип. Многомилиардната инвестиция е реализирана от базирана в Антверпен корабна компания CMB.TECH. Очаква се на пълна мощност да заработи до края на годината.

Присъствието на краля е повод на инвеститорите и местната администрация да подпишат ново споразумение за сътрудничество по проекти в пристанищната инфраструктура на  Намибия. Плановете са за строеж на чисто нов порт за акостиране и съхранение на „зелени горива“, който да се превърне в център за зелена индустрия и логистика.

Първото зареждане в присъствието на белгийския крал

При откриването на инсталацията е заявено, че амбицията на Намибия е до 2050 г. да бъде климатично неутрална.

Страната има голям потенциал по отношение на генерирането на зелена енергия, както вятърна, така и слънчева енергия и да го използва за производство на зелен водород. Към момента в региона са инсталирани 7000 слънчеви панела. 

Средносрочната програма е да произвежда от 10 до 15 милиона тона водород годишно.


В дългосрочен план се мисли освен инсталация да има на порта и  завод за зелен амоняк, с който директно да се презареждат акостиралите големи, разказа белгийската обществена телевизия VRT. Излишъците могат да се изнасят в Европа като суровина за химическата промишленост.

No comments:

Post a Comment