About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 28 May 2024

Изоставените мини вече ще се проверяват периодично за емисии на метан

Изоставените въглищни мини и неактивни кладенци ще трябва периодично да се проверяват за емисии на метан, реши Европейският съвет с нов регламент, който е част от пакета "Fit for 55".

Screenshot от инфоклип на ЕК Fit55

Националните органи ще извършват периодични проверки, за да проверяват и гарантират спазването от страна на операторите на изискванията на регламента, включително предприемането на последващи коригиращи мерки.

Според новите правила операторите ще трябва да откриват и ремонтират течове на метан. При откриване ще трябва да ремонтират или да заменят всички компоненти веднага след откриването и не по-късно от пет дни след това. Определеният срок за пълен ремонт по новите правила е 30 дни.

Освен това регламентът забранява изпускането и изгарянето на метан от отводнителните станции до 2025 г. и от вентилационните шахти до 2027 г., освен ако не е строго необходимо или в случай на авария или неизправност.

С новия регламент ще бъдат проследени и емисиите на метан от вноса на енергия в ЕС.

Новите правила ще въведат глобални инструменти за мониторинг, за да се увеличи прозрачността на емисиите на метан от вноса на нефт, газ и въглища в ЕС.

Операторите ще трябва да измерват емисиите на метан на ниво източник и да изготвят мониторингови доклади, които ще бъдат проверявани от независими акредитирани проверяващи.

Регламентът ще влезе в сила на 20 ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Европейската комисия ще направи преглед на прилагането на регламента през 2028 г., включително постигнатото ниво на намаляване на емисиите.

Комисията (под ръководството на комисаря по енергетиката Кадри Симсон) представи предложението за регламент за намаляване на емисиите на метан в енергийния сектор през декември 2021 г.

Метанът е до 30 пъти по-мощен замърсител от CO2, е вторият най-важен парников газ. За да постигнем целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 ° C и постигане на климатична неутралност до 2050 г., трябва да намалим емисиите на метан в нефтения, газовия и въглищния сектор. Това законодателство гарантира подходящ мониторинг и справяне с емисиите по тези вериги за създаване на стойност, коментира след приемането на новия регламент енергийният министър на Белгия Тине ван дер Стратен.

Европейският съюз за първи път поставя на дневен ред емисиите на метан чрез стратегия, приета през 1996 г. През следващите години Съюзът приема регулаторни инициативи, които допринасят за намаляването на емисиите на метан в ключови сектори.

Селското стопанство е с най-голям потенциал за намаляване на емисиите на метан след енергийния. Емисиите на метан от селскостопанските животни произхождат главно от преживните животни, управлението на оборския тор и отглеждането на ориз .

В енергийния сектор метан изтича от обектите за добив на изкопаеми горива, от преносните системи, корабите и разпределителните системи.

В сектора на отпадъците основните идентифицирани източници на метан са неконтролираните емисии на сметищен газ в депата за отпадъци, третирането на утайките от пречистването на отпадъчни води и течовете от инсталации за биогаз поради лошо проектно решение или поддръжка.

Навременното намаляване на количествата метан в атмосферата според Агенцията на ООН по околна среда (UNEP) може да спести четвърт милион преждевременни смъртни случаи. Това би могло да предотврати и загубата на 26 милиона тона култури годишно.

Световната организация "Грийнпийс" посочва, че навременното намаляване на метана в атмосферата е изключително важно, за да се ограничи климатичната криза. "Поради бързия растеж на индустриалното земеделие, което води до свръхконсумация на месо и млечни продукти, селското стопанство вече е отговорно за 40% от глобалните емисии на метан", казват в свой доклад екоактивистите.

No comments:

Post a Comment