About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 7 May 2024

ЕК готви нов пакет от санкции срещу Русия

Европейската комисия има намерение да обяви нов пакет от санкции срещу Русия. Това стана ясно по време на среща между комисарят по енергетиката Кадри Симсон с министъра на енергетиката на Украйна Герман Галушченко. Двамата са обсъдили сътрудничеството за укрепване на украинската енергийна система и подготовката за следващия отоплителен сезон.

Министър Галушченко подчерта, че ситуацията в електроенергийната система след масираните руски атаки е доста сложна.

"Вече загубихме повече от 8 GW. Но работим за възстановяване на засегнатите съоръжения и ще възстановим максимално. Спешните решения включват и увеличаване на производството до следващата зима, по-специално маневрени мощности."

Комисар Кадри Симсон отбеляза, че Европейският съюз ще подкрепи Украйна във възстановяването на нейната енергийна инфраструктура, така че промишлеността и домакинствата да не се сблъскват с никакви ограничения върху доставките на електроенергия.

Страните обсъдиха нуждите на украинския енергиен сектор от оборудване, което може да бъде осигурено от европейските партньори. Особено внимание беше отделено на финансовата подкрепа, по-специално чрез механизмите на Фонда за енергийна подкрепа на Украйна, създаден към Секретариата на Енергийната общност. 

Освен това беше подчертано значението на потенциала на междусистемните връзки между Украйна и европейските страни, което дава възможност за привличане на електроенергия от страните партньори за балансиране на енергийната система.

Срещата в Киев беше фокусирана и върху координирането на международното сътрудничество за увеличаване на натиска върху Русия и изтласкване на страната агресор от световните енергийни пазари. По-конкретно, комисарят и министърът обсъдиха прекратяването на договора за транзит на руски газ за Европа по-късно тази година. 

"ЕС се подготвя за това от 2 години. Знаем, че Русия е ненадежден доставчик на газ", подчерта еврокомисарят, като припомни, че Русия многократно е манипулирала цените на газовия пазар.

Министър Галушченко добави, че "санкциите трябва да лишат Русия от възможността да бъде какъвто и да е играч на световните пазари".

Срещата се фокусира и върху бъдещата интеграция на украинските енергийни пазари на европейския пазар и съответните регулаторни и правни подготовки, съобщи пресслужбата на ЕК.

No comments:

Post a Comment