About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 8 January 2012

1:0 за снега, за поредна година

Сняг се сипа на парцали в продължение на цели три дни. Достатъчно да покаже безпомощния облик на институциите. А те както е обичано видяха вината в други, но не и в дефектите на държавния апарат. Снегът паралелно затрупа всички водещи артерии у нас. На „Хемус“ хора бяха принудени да чакат 48 в автобус при тунелите край Ботевград. На „Струма“ пък тирове объркаха и без това натоварения трафик. Каква беше реакцията на държавата. Ами най-лесното.

Вътрешният министър се появи по всички сутрешни блокове на телевизиите и гордо заяви, че ще бъдат глобени шофьорите на тежкотовоарните машини, причинили блокадата на главния път за Гърция.

От Пътна полиция също не останаха по-назад с обвиненията и заявиха, че пътно-почистващата техника е липсвала по пернишките пътища. Борисов и Фандъкова ни уверяваха през лятото, че техниката е подготвена, тренирана и в очакване на първите снежинки. Дори премиерът нареди да се чакат снежинките с метли и снегорини, като паднат да ги ловят още във въздуха. 

Защото, ако прочете, че снегът пак ги изненадал, щял да бъде много ядосан. Явно премиерът нямаше време много за четене, защото търсеше по същото време друг виновник. Преди два месеца в Перник беше убито 18-годишно момиче. 

В разгара на зимния скандал с блокираните пътни артерии, сякаш да отклони общественото внимание от генезиса на инфраструктурния проблем, държавата приковаха вниманието на обществото към евентуалните извършители на убийството. Но за кратко, преди да се стовари щялата обществено-политическа жлъч върху Борисов. За добро или лошо няколко не премерени реплики от страна на премиера отново сякаш се забрави за пътищата, хората и неволите. 

След като стана ясно, че момичето е отвлечено и куче е намерило тялото, премиерът великодушно посъветва вътрешния министър Цветан Цветанов да изпрати „три-четири телешки пържолки“. 

Последва гневна тирада от опозицията, журналисти, общественици започнаха в социалните мрежи подписки под отворено писмо срещу изцепката на Бойко Борисов, бившият премиер Иван Костов поиска публично извинение от трибуната на парламента. И сякаш за пореден път избледня първоначалното намерение за виновните и наказанията. Така, както не чухме да има и наказани шофьори. 

Най-важното е, че майката природа отново се смили над родните управници и си прибра снежинките далеч от родните пътища. Както се казва всяка фъртуна за три дни, или поне до следващата или пък пролетно наводнение. Важното е мандатът да върви и Брюксел да е доволен, независимо на какви начини и цена. 

No comments:

Post a Comment