About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 3 June 2013

Великобритания може да не внася газ 15 години

Великобритания може да не внася газ следващите 15 години, ако се потвърди оценката, че в северната част има залежи около 4.9 трилиона кубически метра. Концесионер на шистовото находище е местната компания  IGas, предаде Би Би Си. При предишно направено проучване резултатите показвали, че запасите са близо 20 пъти по-малко. В официално съобщение на компанията се уточнява, че все още не е ясно какво количество практически може да бъде извлечено.  
Добивът на шистов газ чрез тъй наречената технология „хидравлично разбиване“, в редица европейски страни (включително и България) е забранена. Правителствата, под натиска на природозащитните организации, са наложили забрана за проучването и добива, тъй като имало опасност за околната среда. Американски учени обаче твърдят, че технологията е безвредна. Самата страна бележи бум на добива през последното десетилетие.
В края на миналата година британското правителство отново разреши добива на шистов газ в находището „Ланкашър“ след близо едногодишен мораториум. Концесионерът ще бъде задължен да извършва наблюдение на сеизмичната активност преди, по време и след хидравличното разбиване.
В България предишният парламент въведе мораториум върху добива от началото на годината. Учени впоследствие представиха доказателства, с които убедиха депутатите, че трябва да се сформира временна комисия за допълнително проучване на метода. С идването на власт на кабинета „Орешарски“ отново се заговори, че трябва да се преразгледа забраната.
"Имаме достатъчно добро екологично законодателство, което да позволи извършването на предварителни проучвания на евентуални залежи на шистов газ у нас, да се прецени къде технологиите създават опасност за природата или за здравето на хората и тогава да се казва “не“ за конкретния проект, а не да има мораториум", смята новият екоминистър Искра Михайлова.

No comments:

Post a Comment