About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 4 June 2013

Американски учени пуснаха плаваща турбина

Прототип на плаваща турбина бе пусната за тестове в залива на американския щат Мейн. Дългата близо 20 метра технология, наречена VolturnUS, е разработена от Университета за сложни структури със средства на Министерството на енергетиката. По проекта за последните пет години от хазната са излезли 12 млн. долара. Тестовете ще продължат до 2016, когато турбината ще бъде пусната за постоянно в река Пенобскор край град Брюър.

Учените планират да свържат турбината към електрическата мрежа чрез подводен кабел. По план би трябвало дневно системата да произвежда по 20 кВт, което е достатъчно да захрани четири средно големи домове.

От университета са убедени, че подобни плаващи турбини ще се превърнат в предпочитан източник и към 2030 година в заливите на САЩ ще се произвеждат по 5 гигавата екологичен ток. „Този тип технология е следващата стъпка в развитието на вятърната индустрия. Ако прототипът мине успешно всички тестове, това ще е ясен знак за индустрията, че може да започне да мисли за изграждането на подвижни вятърни паркове, със стотици турбини“, смятат учените.

Иновативният проект е част от разработени програми на американското министерство на енергетиката, за които са заделени 168 млн. долара. Амбицията на Белия дом е да не изостава от основните икономически конкуренти Япония, Китай и Русия. 

Преди близо месец фирми от „страната на изгряващото слънце“ също загатнаха, че усилено работят по проекти в областта на екологичната енергетика. От Mitsui например разкриха, че работят върху система от плаващи вертикални оси на височина 47 метра с две турбини, която може да захранва близо 300 семейства.

No comments:

Post a Comment