About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 4 June 2013

Германия смята да каже „не“ на шистовия газ

Снимка: Spiegel

Германия може да забрани добива на шистов газ, подобно на други европейски страни, обяви днес канцлерът Ангела Меркел. Правителството щяло да вземе под внимание множеството изпратени сигнали на еколозите. В случай, че има и най-малка вероятност технологията „хидравлично разбиване“ да замърси околната среда, ще бъде наложен мораториум, закани се канцлерът.

Обещанието идва само няколко месеца преди парламентарните избори. Няма да е изненада, ако стъпката е политически ход, който да привлече симпатизанти към нейната Свободна демократическа партия.

По последни данни, страната разполага с находища на шистов газ, които при разработване биха и обезпечили вътрешното потребление следващото десетилетие.

Технологията, известна още като фракинг, която предизвика спорове и в България представлява инжектиране на вода и химикали под огромно налягане в земните недра с цел разцепване на шистовите скали и освобождаване на съдържащия се газ. Според еколозите впръскването е опасно за природата. Американски експерти обаче твърдят, че рискът е минимален. С идването на новия кабинет начело с Пламен Орешарски дискусиите за наложената забрана отново се разгорещиха. 

Междувременно наши екосдружения смятат да се включат в протести в Румъния, където правителството смята да позволи проучването в територии близо до България. Утре подобни акции ще се проведат и в София.

No comments:

Post a Comment