About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 20 April 2021

Белгия трескаво очаква първите „тестови концерти“

 Над 400 души вече са заявили желание да участват в първите по рода си за Белгия „тестови концерти“. Целта е с подобни събития да се начертаят безопасни мерки за поетапното отваряне на развлекателния сектор. За април са планирани два. Единият е в град Спа, а другият на 26 април в Кралския фламандски театър (KVS) в Брюксел. 

Мястото и организацията на събитието е направено. Чакаме само зелена светлина от правителството, съобщи Чарлз Гардие от франкофонската либерална партия. За организирането на подобно събитие градчето разработва и нов здравен протокол съвместно с университета в Лиеж.

Според организаторите на събитието данните, които могат да бъдат събитието събраните данни ще помогнат на Белгия да отвори отново културния сектор в близко бъдеще.

„Има вълнение, но и желание да се раздвижат нещата за целия сектор, който е в застой повече от година“, коментира пред агенция Белга Рено Годарт, вокалистът на групата Ykons, която ще свири на събитието.

На последния Консултативен съвет за мерките в борбата с пандемията в средата на април властите заявиха, че ще разгледат възможността за организиране на тестови събития за сектора на културата и събития.

Аналогична практика вече беше тествана и в съседна Нидерландия. Страната може да се определи като пионер в това начинание. Първоначалните резултати са обнадеждаващи, разказват организаторите от Fieldlab. Първото нещо, което те препоръчаха, слд проведени две събития, е посетителите да си направят отрицателен тест 24 часа по-рано.

Експериментът беше направен по време на корпоративния конгрес Back to Live на 15 февруари и театралният спектакъл на нидерландския комик Гуидо Вайерс на 20 февруари. И двете проведени в театъра „Беатрикс“ в Утрехт. Около петстотин души са били в залата по време на конференцията и представлението. 

Fieldlab Events е съвместна инициатива Ивент сектора, която се подкрепя правителството. Резултатите са представени на кабинета, който от своя страна ще изиска от здравните експерти да излязат със становище въз основа на тези изводи.

No comments:

Post a Comment