About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 22 April 2021

6% ДДС за храни и напитки на белгийските ресторанти от май

От май месец ДДС за храни и напитки за ресторантите в Белгия ще бъде намалено на 6%, похвалиха се от Федерацията за търговия и услуги Comeos и приветстваха мярката на правителството в борбата за минимизиране на щетите в следствие на коронавируса.риветстваме намаляването на ДДС-то, което е най-накрая ясна мярка за подкрепа на сектора", заявяват от федерацията. 

Планът е от средата на май хорека секторът да бъде отново поетапно отворен след 8-месечна забрана за дейност. Първоначално ще бъдат отворени терасите на баровете и ресторантите, впоследствие хотелите и развлекателната индустрия. Всичко това ще стане с уговорката, че противоепидемичната обстановка го позволи.

Надеждите на бизнеса сектора са през юни да вземат глътка въздух и макар и с ограничените приходи да възвърнат част от натрупаните дългове.


Консултативният съвет от специалисти съм кабинета на Александър Де Кро обяви, че се обсъждат няколко варианта за заведенията и ресторантите – да затварят в 20:00 ч, в 21:30 и 23:00. За първите два часови пояса се появиха възражения от рестораньори като ги определиха за нецелезъобразни. Според собственици на големи заведения в страната, ако затворят терасите в 20:00 всички клиенти ще отидат по паркове и градини, а там мерките и дистанцията падат.

Впрочем по отношение на мерките и дистанцията и в момента не може да се каже, че се спазват – особено от по-младите белгийци. Ако се поразходите в градските паркове вечерно време ще се натъкнете на десетки тийнейджъри насядали по земята с бира в ръка. Жадните за срещи младежи са приети с разбиране от полицията, която прави всичко възможно все пак да осигури необходимата дистанция между седящите.

No comments:

Post a Comment