About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 9 November 2022

Белгия излиза на протест за по-високи заплати и социална сигурност

Национална транспортна стачка блокира Белгия. Това е поредният опит през последните месеци синдикатите да привлекат вниманието на федералното правителство, че чашата на търпението не само, че вече е пълна, но и започва да прелива.

Индикации са ескалацията на социалното напрежение бяха давани няколко пъти през последните месеци с различни отраслови протести. Браншовици гласно и директно заявиха по мегафоните, че редовият белгиец не издържа повече, че се дави в сметки и водата не само е стигнала до шията, а до носа и не се знае колко още ще се издържи.

КОЙ ПРОТЕСТИРА

Ефективна стачка обявиха работещите в обществения транспорт, логистиката, училищата, пристанищата, дори фабриката на "Стела Артоа" (AB InBev) в Льовен, която безпрецедентно спря изцяло производството. Летището в Шарлероа е напълно замръзнало, всички полети са отменени. Националният аеропорт в Брюксел пък е отменил над 60% от полетите.

ИСКАНИЯ 

А какво всъщност искат протестиращите. На първо място сигурност. И тук малко разяснение. Синдикатите напомнят, че е крайно време да се отмени приет закон от 1996 г,. който практически им връзва ръцете да преговарят за реално увеличение на заплатите, а не както е в момента индексация по специална формула според ръста на инфлацията. Така на практика се получава, че заплатите се увеличават няколко пъти тази година минимално и биват директно погълнати от непрекъснато покачващите се цени.

От своя страна редица работодатели вече заявиха, че не са способни непрекъснато да вдигат заплатите, пък макар и минимално, защото и те усещат бремето на енергийната криза, намалените поръчки и непредвидимите пазари.

В отговор на нарастващия вой както от страна на работниците, така и от страна на фирмите, правителството на премиера Александър де Кроо даде ясно да се разбере, че промяна в законодателството няма да има поне през следващите 2 години и „маржът на заплатите ще си остане 0%“, ще продължи да си действа автоматичното индексиране, колкото и да не им се иска на синдикатите. По този пункт преговори не може да има и точка. В това отношение поне протестът губи битката преди още да е направен.

Хората искат помощ от държавата за предстоящата зима. И за разлика от Германия или Нидерландия където бяха отпуснати средства, белгийското правителство все още се бави. Първо беше през ноември, а сега през декември.

И не на последно място хората искат ясна визия за конкурентоспособност. Според работещите на този етап по заплати те са неконкурентоспособни на пазара на труда в сравнение със своите съседи. А отказът на кабинета да даде повече свобода на синдикатите се оказва, че така ще остане ситуацията поне до 2024.

ОТ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

И малко статистика. Казаното дотук бе подкрепено от направено проучване, според което всеки трети белгиец казва, че едва смогва да покрие месечните си разходи, а 40% респондентите са казали, че прибягват до натрупаните спестявания, за да свържат двата края.

Никак не е розово положението и на бизнеса, който от една страна е притиснат от закона да вдига заплати, а от друга страна да се бори с газовите доставки. И първите жертви паднаха през лятото.

ФАЛИТИ

Няколко компании бяха принудени да затворят производствените си мощности и изпратиха служителите си временно на Борсата. Производителят на неръждаема стомана Aperam спря производствената си база в Генк, а производителят на торове Yara и на подови настилки Beaulieu свиха операциите.

От Aperam обявиха, че не са възобновили производството след лятната ваканция. 1250 служители на най-големия им обект в Генк са временно безработни. Друга база - близо до Шарлероа също е частично затворена.

Beaulieu International Group обяви, че премества предприятие за прежда от Комен, Валония в Северна Франция, тъй като там eнергийните ставки са по-ниски.

Директорът на организацията на защита на енергоинтензивните компании - Febeliec Питър Клаес се опасява, че Aperam и Yara няма да бъдат единствените, които ще трябва да преразгледат производствените си политики, защото вече няма да могат да се конкурират на международните пазари.

БЕЗОТГОВОРНОСТ и ЩЕТИ

Работодателските организации определиха стачката като безотговорна. Заради автоматичната индексация заплатите се покачвали автоматично с инфлацията. И цитират Централния икономически съвет (CRB), според който между 2020 и 2024 г. te ще нарастват с 5,7 процента по-бързо от средното в съседните страни

Груби изчисления показвали, че само от днешния протест, икономиката на страната ще загуби в порядъка на 300-400 млн. евро. 

СПАСИТЕЛНА МЯРКА?

На фона на задаващата се лавина от безработни като спасителен пояс бе въведена нова система за временна безработица, разказаха местните вестници De Standaart и HLN. Обезщетението от Борсата за работниците възлиза на 70% от месечната работна заплата плюс процентна добавка от работодателя. Дали това ще се окаже разковничето на проблема, само зимата ще покаже.

No comments:

Post a Comment