About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 2 December 2022

Pfizer инвестира 1.2 млрд. евро в белгийската си база

Американската фармацевтична компания Pfizer ще       вложи над 1,2 милиарда евро в производствената си база в Антверпен (Puurs-Sint-Amands) през следващите 3 години.

 В официално съобщение се казва, че инвестицията е насочена в три области: разширяване на производствения капацитет, разширяване на възможностите за хладилно съхранение и разширяване на опаковъчните процеси. Ще бъдат разкрити 250 нови работни места. 

Така, от началото на пандемията броят на кадрите е нараснал от 2800 на 4500. Изпълнителният вицепрезидент Майк Макдермот заяви, че с тези средства компанията ще продължи да подкрепя производството на ваксини и лекарства.

"Комбинацията от квалифицирани биофармацевтични и научни експерти в Белгия, нашето централно географско местоположение и обширна логистична мрежа са несравними", отбеляза от своя страна премиерът Александър де Кро.

Според фламандския министър-председател Ян Яамбон (Jan Jambon) фламандското правителство се опитва да превърне Фландрия в биотехнологичната долина на Европа. "Затова е приятно да видим, че нашата работа се отплаща. Нашата стратегия води до инвестиции. Инвестицията  е истински подарък за региона".

Pfizer вече стартира част от инвестиционните проекти. Останалите ще започнат в началото на 2023 година.

През 2020 година фламандският обект беше избран за основен производствен център в Европа за ваксината срещу COVID-19. Огромните съоръжения са с размер на футболно игрище. Над 700 големи фризера съхраняват ваксината на температура -70C (-94F).

No comments:

Post a Comment