About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 19 February 2024

Клетъчни мрежи в Германия ще се захранват със „зелена“ енергия

Мрежови кули в цяла Германия ще се зареждат с енергия от офшорен вятърен парк в Северно море. Проектът е на Vodafone и RWE, които са сключили договор за сътрудничество. Началото на дейностите за насрочени за 2026 г.

Vodafone tower at RWE's Kaskasi offshore wind farm 
Picture: datacenterdynamics.com

Телекомуникационният оператор има близо 26 000 кули в цялата страна и е ключов доставчик за милиони потребители в цяла Германия.

Токът ще се доставя от вятърния парк Kaskasi. Договорено е за 250 гигаватчаса годишно, което значително ще намали въглеродните емисии, свързани с традиционните енергийни източници, съобщава специализираният сайт Industry§Еnergy.

В рамките на проекта ще бъде изградена мобилна станция, която ще позволява в реално време за техници, дронове и сензори да наблюдават и поддържат на операциите на вятърните турбини.

Vodafone и RWE  ще използват 5G технологията, за да откриват и решават техническите проблеми бързо като минимизират престоите и осигуряват оптимална работа на офшорната вятърна инфраструктура.

"Въвеждаме модерни 5G в морето, за да подкрепим генерирането на вятърна енергия в Германия. Ако искаме да подкрепим енергийния преход с дигитализация, тогава самите ние трябва да дадем добър пример и следователно да управляваме мрежата си от 100% възобновяеми енергийни източници", заявява изпълнителният директор на Vodafone Германия Филип Рох след подписване на споразумението.

Неговият партньор – главният търговски директор на RWE supply & trading Улф Керстин допълва, че са изключително щастливи, че могат да  подкрепят телекомуникационната компания в изпълнението на амбициозните цели за опазване на климата. "С нашите решения за зелена енергия ние помагаме да се гарантира, че енергийният преход постига напредък и за нашите индустриални клиенти."

Въведена в експлоатация през 2022 г., Kaskasi се състои от 38 турбини (Siemens Gamesa 9MW) и има инсталирана мощност от 342MW.

RWE наскоро обяви, че работи с 5 други пет големи фирми на вятърния парк – DHL Group, Ensinger, Evonik, Infraserv Höchst и ThyssenKrupp Steel Europe. Той е шестият в германското Северно море. В момента фирмата разработва седми клъстер в Северно море, който ще генерира още 1,6 GW енергия през следващите няколко години, допълва сайтът datacenterdynamics.com

No comments:

Post a Comment