About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 15 February 2024

ING: Спирането на финансирането на нефт и газ не е решение

Климатичните проблеми няма да бъдат решени със спиране на финансиране на компании за нефт и газ. Това не е решение, заявяват в отворено писмо от банковата група ING в отговор на воден спор с екоорганизацията „Приятели на Земята( Friends of the Earth Netherlands).

Picturre: Личен архив

Активистите обявиха, че няма да се откажат и ще настояват банката да спре да финансира петролни и газови компании. Ако се наложи щяло да се стигне дори до съд. В отговор на заканата банката изпрати официално писмо до сдружението, в което обявява мотивите и позициите си.

Миналия месец беше обявено, че екологичната организация се опитва да принуди банката да спре да работи с петролни и газови компании чрез съдилищата. ING изпрати официално писмо до Friends of the Earth Netherlands в сряда, за да обясни позициите на банката.

"За съжаление, 80% от света все още използва енергия, получена от изкопаеми горива за отопление, готвене, транспорт и производство на електроенергия. В Нидерландия този процент е дори още по-висок", обяснява ING.

Според финансовата организация този процент само постепенно ще намалява с появата на нови енергийни източници. Ето защо ООН се съгласи на конференцията за климата COP28 в началото на тази година да се ограничат изкопаемите горива в енергийните системи по "справедлив начин, но не и за една нощ", мотивират се от банката.

Главният изпълнителен директор на ING Стивън ван Рийсвейк е посочил при представянето на годишните резултати по-рано този месец, че банката избира "научно обоснован подход". 

По този начин той заявява, че се вслушва в прогнозите на климатолозите и се опитва да разговаря с клиентите, за да ги убеди да намалят замърсяващите си емисии, пише още в писмото .

Спорът между екоактивисти и банката продължава повече от година. През миналата пролет, по време на годишното събрание на акционерите, те дори прекъснаха отчета. Няколко души се бяха промъкнали в залата крещяха и надуваха свирки.

Активистите са скептични, че банката ще съумее да постигне целите 45% намаляване на CO2 в атмосферата до 2030 година.

Гневът на екозащитниците изпита на гърба си лично и президентът на Франция по време на своя визита в Хага през 2023 г. Неговата реч дори беше прекъсната с викове "къде е френската революция" и "президент на насилието и лицемерието".

Почти всяка седмица "зелените" активисти в ниската земя показват някъде с пърформънс или блокиране на възлови магистрали, че трябва да се работи още в посока на климатичните промени. 

Една от запомнящите се сцени беше на възлова нидерландска магистрала, когато хиляди се събраха в знак на протест срещу правителствените субсидии за горивата. Дузина млади девойки се съблякоха и танцуваха на блокираното платно.

No comments:

Post a Comment