About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 11 March 2023

Проектът на TotalEnergies и Engie за зелен водород тръгва през 2026

Френските компании TotalEnergies и Engie отлагат с две години пускането на площадка за производство на зелен водород близо до Марсилия. По проекта Masshylia двата енергийни гиганта подписаха споразумение през 2021 година и трябваше да е готов през 2024. От изявления в медиите става ясно, че са решили да увеличат мощностите от предварително планираните като и промяна в пусковия срок – 2026 година.

Платформата La Mède. Picture: Engie

Разположенa в сърцето на биорафинерията на Total в La Mède, площадката ще е захранвана от соларни инсталации с общ капацитет над 100 MW, а електролизаторът е с мощност 40 MW.

Производственият капацитет ще е 125 MW, а не както е предварително планирано преди две години 40 MW. Водородът ще се произвежда от фотоволтаично електричество. Очакванията са за 50 тона на ден.

Водородът ще се използва главно за пълно покриване на нуждите на процеса на производство на агрогорива в La Mède, който според TotalEnergies ще спести над 100 000 тона въглеродни емисии годишно. Ще се използва и на границата като гориво за камиони, автобуси, корабоплаване и др.

Биогоривата сами по себе си са възобновяема енергия и отлична опция за намаляване на емисиите на CO2. Когато се произвеждат от устойчиви суровини, какъвто е проектът в La Mède, те отделят най-малко 50% CO2 по-малко от изкопаемите горива, казва Бернар Пинател,  главен изпълнителен директор на подразделението Refining & Chemicals на TotalEnergies.

Проектът демонстрира способността на Engie да посрещне предизвикателствата на енергийния преход чрез разработване на иновативни въглеродно неутрални решения. Партньорството между двете компании, проправя път за развитието на многофункционален възобновяем водороден "Хъб" в близко бъдеще, заявява по време на подписването преди две години Gwenaëlle Avice-Huet, заместник-главен изпълнителен директор на Engie, отговарящ за възобновяемите енергийни източници.

No comments:

Post a Comment