About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 11 March 2023

Greenpeace: Френската ядрена индустрия е в плен на Русия

 Неправителствената организация Greenpeace твърди, че Русия контролира над 40% от вноса на природен уран от Казахстан и Узбекистан, който френската ядрена индустрия е внесла. По този начин Париж е „в плен и подвилияние“ на Москва, съобщава местната бизнес телевизия Би Еф Ем като цитира екозащитниците. 

Picture: Wikipedia

През 2022 г. почти половината от природния уран, внесен във Франция,  e с произход от Казахстан и Узбекистан", пише в разпространен на 11 март доклад на екоорганизацията, два дни преди Народното събрание да гледа законопроект за ускоряване на изграждането на нови ядрени реактори.

"Почти целият природен уран от Казахстан и значителна част от Узбекистан преминават през ръцете на "Росатом", който контролира транспортирането на всички ядрени суровини, преминаващи на руска земя" - през железопътни конвои до пристанището на Санкт Петербург, след това товарни кораби до Франция. Тези превози могат да се извършват само при условие на получаване на лиценз, издаден от "Росатом", отбелязва Greenpeace.

Както е известно уран, извлечен от мините, трябва да бъде обогатен за използване като гориво в атомните електроцентрали. Франция има фабрика такава фабрика в Дром, Югоизточна Франция, управлявана от компанията Orano. През миналата година, точно когато Русия нападна Украйна, целият френски износ на преработен уран (URT) е изпратен за Москва, а целият внос на повторно обогатен уран (URE) – оттам във Франция дойде от Русия", заявил източник на сдружението. „ В тази връзка „скандално“ е продължаването на ядрената търговия с Русия, сектор, който не е обект на международни санкции, за разлика от въглеводородите“.

"Противно на твърденията на защитниците на атома, зависимостта на френската ядрена индустрия от руските власти е огромна, което може да обясни защо Франция продължава активно да се противопоставя на санкциите срещу "Росатом" на европейско ниво", заявиха от "Грийнпийс".

Потърсени за коментар от Би Еф Ем  в събота сутринта, нито Министерството на енергийния преход, нито държавната EDF, нито Orano са коментирали лансираните твърдения.

No comments:

Post a Comment