Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

понеделник, 15 юли 2024 г.

Еврогрупата обсъжда напредъка на България по пътя към еврозоната

Присъединяването на България в еврозоната е една темите, които ще обсъди Еврогрупата днес по време на среща в Брюксел.

„Това е процес, който Хърватска успешно изпълни. С колегите ще обсъдим докъде върви процесът по покриване на критериите в България“. Това заяви в началото на заседанието председателят на Еврогрупата Паскал Донахю.

На последното заседание преди кратката ваканция ще бъдат обсъдени някои политики, свързани с динамиката на инфлацията и конкретни инвестиционни проекти, които са от ключово значение през следващата 2025 година. Сред темите ще бъде и въпроси свързани с ЕРМ 2.

БЪДЕЩЕТО НА ЕДИННИЯ ПАЗАР

По време на срещата в белгийската столица ще бъде изслушан и доклад на водещия икономист Енрико Лета, който изготви обширен доклад за бъдещето на единния пазар.

По отношенние Донахю беше лаконичен и заяви само, че ще обсъдят този доклад с него ''с цел да постигнем споразумение малко по-късно през годината относно. По време на срещата с Лета той ще изложи вижданията си относно това как Европа може да стане по-конкурентоспособна.

Европейският комисар по икономика Паоло Джентилони заяви, че докладът на „неговия приятел“ Лета е изключително полезен и ще бъде обсъден обстойно по време на заседанието на Еврогрупата. В него били засегнати важни въпроси като начините за осигуряване на липсващо финансиране по ключови проекти през 2025 година.

Като предизвикателства пред Европейската комисия еврокомисарят посочи Цифровата икономика, Зелената сделка и Конкурентоспособността, за които са нужни стотици милиарди евро годишно.

„Разбира се, че по-голямата част от тях трябва да бъдат намерени от частни капитали. Ясно е, че  помощта от държавните-членки не е достатъчна. Трябва да започнем дискусия относно възможността за нови инструменти за общо финансиране“, смята Джентилони.

Според него докладът включва още належащи въпроси като бизнес средата в общността и съюза на капиталовите пазари. 

По отношение на инвестициите в Зелената сделка това не е първият път, който Джентилони заявява, че ще са необходими много повече частни капитали в допълнение от средствата по европейските фондове. 

По време на среща в Брюксел преди няколко месеца Джентилони заяви пред кореспондента на 3E News Portal, че на ЕС ще са нужни инвестиции за стотици милиарди евро всяка година за постигане на екологичните и цифровите цели на блока. 

Една от темите в дневния ред на Ecofin през втората половина на годината ще продължи да бъде подпомагането на Украйна.

„Всички страни членки са обединени оказване силна политическа, финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна. Това трябва да продължи и да се увеличи. Трябва да останем единни в подкрепата си за Украйна и трябва да осъдим Русия. Това означава, че трябва да действаме бързо, заяви на влизане финландският финансов министър Рийкка Пурра.

Тя също очаквала с нетърпение дискусията относно фискалната позиция на еврозоната. Според нея позицията трябва да бъде рестриктивна през 2025 г. и всички държави членки трябва да се ангажират с прилагането на необходимата фискална консолидация. 

"Финландия вече предприе доста амбициозни мерки за фискална консолидация, за да приведе нашите публични финанси в правилния път“.

Финландия вече може да се каже, че има протегнатата ръка на Нидерландия. От изявлението на новия финансов министър Еелко Хейнен става ясно, че кабинетът ще бъде конструктивен партньор в традицията на бюджетна дисциплина и по тази тема тепърва ще се водят много дискусии. Но тези теми ще бъдат оставени в бъдеще.

"На днешната неофициална среща става въпрос за опознаване и участие в коалиции. На масата според мен е по-важно да се запознаят с новия финансов министър на Нидерландия. На този етап няма конкретни теми, които да поставяме".