Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 28 юли 2024 г.

EDF разкри тайната за пламъка на олимпийския котел

За откриването на Олимпиадата в Париж ще се говори още дълго. Като се започне от сценографията, през колоритните танцьори, шеметното завръщане на Селин Дион до гениалния жертвеник-балон, полетял като за финал над френската столица.

Гениалната идея и разработката е дълбоко пазена тайна в продължение на три години. Едва след откриването от електрическата компания EDF разкриват подробности. Казанът, както го наричат е електрически безгоривен пламък, който не гори, а осветява.  

Всъщност няма истински пламък, а мощен поток от светлина, проектиран върху облак вода. Това, което EDF нарича "пръстен на пламъка", е с диаметър почти 7 метра, и в него са поставени 40 LED прожектора "със светлинна мощност, еквивалентна на 4 милиона лумена и 200 дюзи за мъгла под високо налягане.

Pictures: presse.paris2024.org

Структурата на огнения пръстен е изработена от алуминий, за да отговори на предизвикателството  едновременно за здравина и лекота, да може да лети на 60 метра височина над градините на Тюйлери.

Композицията е дело на френския дизайнер Матийо Льоаньор, който  си е представил балон с горещ въздух от ново поколение и носи със себе си" този огнен пръстен, уточнява EDF

"През деня факелът-балон ще бъде закотвен на земята. Ще излита всеки ден по залез слънце в небето на Париж. Както монументална, така и лека, тя ще бъде видима от стотици метри, за да бъде достъпна на отвсякъде", казват от енергийната компания. 

Освен Олимпиада: Повишаващите се температури, метеорологичните явления превръщат спорта в нова фронтова линия за изменението на климата

И още малко на спортно-енергийна вълна. Докато милиони гледат как се извисява чудото-балон, енергийният оператор RTE е вперил поглед към мониторите, за да следи за стабилността на енергопотреблението по време на олимпийските игри.

Статистиката показала, че вперени в телевизора французите  са нарушили част от своите делнични навици, което е довело до осезаем спад на потреблението по време на откриването.

"Изправени пред това събитие от безпрецедентен мащаб, кривата на потреблението на електроенергия е също толкова важна. Французите, по време на големи състезания по футбол или ръгби, нарушават потребителските си навици  като готвене, осветление и т.н., за да се насладят на спектакъла, който всички обявяват за грандиозен", обяснява RTE.

Мрежовият оператор е очаквал спад в потреблението по време на откриването между 2 и 3 GW, което се равнява на потреблението на повече от 2 милиона души.

По предварителни данни в началото на церемонията потреблението на електроенергия във Франция се очаквало да бъде около 43 000 GW в сравнение с малко над 45 000 в нормално време.

За сравнение по време на финала на Световното първенство през 2022 г. 24 милиона зрители проследили мача. Това доведело до спад в потреблението на електроенергия с до 3 GW в началото на мача, еквивалентно на 3 ядрени реактора. В края на мача RTE наблюдавал значително възстановяване на потреблението от около 2 GW. Тези данни давали основание на RTE, че няма да се стига до риск за сигурността на електроснабдяването.