Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

четвъртък, 18 юли 2024 г.

Новата власт на ЕС влиза ударно с размахан пръст срещу Орбан

Унгария и нейният премиер винаги са били непослушното дете на Европейския съюз. Изглежда обаче да се изчерпва търпението на европейските отговорни лидери. Първо Европейската комисия, а след нея Европейският парламент и по отделно страни членки показаха жълт картон на Будапеща за нейното непокорство.


Непослушното дете на Европа

В годините премиерът Виктор Орбан винаги е бил със свое мнение по различни европейски политики. 

Този път обаче за много европейски дипломати той е прекрачил границата на търпението, точно в момент когато неговата страна поема ротационното председателство на ЕС от Белгия.

На 1 юли унгарската столица е в трескава подготовка да приеме неформалните срещи на европейските лидери, които ще провеждат до края на годината. 

В същата седмица премиерът решава еднолично и без одобрението на Брюксел да се срещне с руския президент Владимир Путин под претекст че ще обсъждат двустранни отношения. Приближените до Кремъл медии обаче хвърлиха в ступор Западна Европа като разпространиха новината, че ще се обсъжда и войната в Украйна и възможностите за прекратяване на конфликта.

Самият Орбан заяви, че идвал в Москва от лично качество и не като лидер на страна ротационен председател на общността. Нарича срещата "специална", защото неговата страна щяла да се превърне в единствената в Европа, способна да води диалог както с Русия, така с Украйна. Преди да кацне на руска земя премиерът се срещна и с противниковия лагер в опит да предложи услугите си като посредник. Логично президентът Володимир Зеленски отхвърлил всякакви опити за преговори.


Действията на унгарския премиер принудиха току що сформираният Европейски парламент на пожар да мисли как да накаже Унгария. Както се казва още не разопаковали куфарите си новите евродепутати се захванаха с проблема „Орбан“ и възможните санкции.

Подкрепа колкото трябва и докогато е нужно

На 16 юли Европа има своя десети Европейски парламент с новия-стар лидер Роберта Мецола, която показа, че не смята да отлага проблемът „Унгария“ и още след избирането на нейните заместници беше приета специална резолюция, с която да се накаже провинилия се премиер

Виктор Орбан е в „грубо нарушение на Договорите и общата външна политика на ЕС“. Парламентът използва с един документ да осъди варварската ракетна атака на Русия срещу детската болница „Охматдит“ в Киев и визитата на Орбан. За неговото нарушение следвало да има последици за Унгария. „Като се има предвид, че непосредствено след т.нар. „мисия на мира“ на унгарския министър-председател, Русия нападна детска болница в Киев, това показва „безсмислието“ на предполагаемите мирни усилия на Орбан“, се казва в разпространено съобщение до медиите в целия ЕС.

Новият парламент, както и по време на последната сесия на отминалия през април, препотвърждава в резолюция твърдото намерение да се подпомага финансово, военно и логистично Украйна колкото време е нужно и колкото средства са необходими.

Гняв и разочарование на унгарска земя

Бойкот на ЕК

Действията на Орбан принудиха Европейската комисия да вземе безапелационни досега решения като бойкотира ротационния председател за всички среща до края на декември. Нотата е дадена лично от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, която между другото е в процес на изчакване за преизбиране на втори 5-годишен мандат. Решението й е разпространено, чрез нейния говорител Ерик Мамер в социалната мрежа Х (бивша Туитър).

"В светлината на последния развой на събитията, белязали началото на унгарското председателство" на ЕС, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен реши, че комисията ще бъде представлявана само на ниво висши представители по време на неформалните срещи на Съвета" на ЕС в Унгария до края на годината“.

От поста на говорителя става още ясно, че не се предвижда и посещение на членове на ЕК в началото на мандата на ротационен председател, каквато е утвърдената практика. 

Според предварителните планове на Брюксел нейни представители е трябвало да посетят Будапеща през юли. Впоследствие тази визита е била отложена за септември. Но по всичко личи, че това няма да се случи.

По този повод Литва още през миналата седмица е взела решение да не изпраща свои министри в унгарската столица на ниво ЕС.

От ЕК уточнили пред Ройтерс, че решението няма срок. Така на практика се редуцирало участието на Европейската комисия в дейността на ЕС, тъй като комисарите присъствали на министерските срещи, на които се обсъждат теми от техните сфери на компетентност.

Жълт картон и от Шарл Мишел

Снимка: Пресслужба EbS

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, последва реакцията на своята колежка Фон дер Лайен, и остро разкритикува Орбан за ролята му в "мисията за мир" без подкрепата на ЕС.

Мишел заявил, че се очаква в най-скоро време след пълното окомплектоване на ЕП да се обсъди как ще се процедира с провинилата се Унгария като ротационен председател. Роберта Мецола също е заявила, че се планира председателска конференция на законодателния орган, наблюдаващ отношенията със страните членки

Гняв и раздразнение на унгарска земя

И докато конфликтът по оста Брюксел-Орбан назрява, първите неформални срещи в Будапеща вече започнаха. Един от първите коментари пред международните журналисти е на финансовия министър на Швеция Елизабет Свантенсон. Още с влизането си в конгресния център шведският политик заяви, че пристъпва прага със смесени чувства. „От една страна винаги е хубаво да се видя с колегите и да обсъждаме важни въпроси. Но в същото време съм ядосана и доста натъжена за начина, по който стартира унгарското председателство. Говоря за решението на г-н Орбан да отиде при Путин в Москва. Това е обида не само за Украйна, но и за всички страни-членки. И това ще го кажа днес на срещата. Разбира се, че това е тревожно.

Пред камерите на телевизиите шведката е видимо гневна, че унгарското председателство не поставяло Украйна като един от приоритетите в работната програма. От друга страна соловите акции на техния премиер й давало основание да смята, че нещата са взаимосвързани.

Със същото разочарование се обърна и словенският представител, който бе лаконично критичен, че очаквал министър-председателят на председателстващата страна да поставя Европа на мястото, което заслужава, а това е първо.

Сред тонът на недоволните се промъкна и БЪЛГАРСКИЯТ ГЛАС в лицето на финансовия министър Людмила Петкова, която използва срещата на финансовите министри в Брюксел, за да каже, че Украйна трябва да си остане начело на дневния ред на Екофин.

Финансите по посока Киев

Извън темата „Орбан“ новата власт препотвърдиха някои взети по-рано решения, че ще осигурят нужните средства за Украйна да може да противодейства на руските атаки. Засега е ясно от редица срещи и инициативи, че ЕС ще задели най-малко 50 млрд. евро през следващите години. Сумата е гарантирана и обещана лично на президента Зеленски по време на среща с председателя на ЕС Шарл Мишел по време на посещение в белгийската столица през юни.

Конфискуване на руски държавни активи, замразени от ЕС

Част от сумата за военни нужди ще постъпи от замразени руски активи. Още с първото си заседание новият европарламент заяви позицията си, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим.

С приета единодушно резолюция ЕП призовава Европейската комисия да предложи дългосрочна финансова помощ за възстановяването на Украйна въз основа на опита от новосъздадения Механизъм за Украйна.

Удар по Зелената сделка

Воаяжът на Орбан до Москва може да се окаже началото на серия от главоболия за европейските институции. Следващият не по-малък проблем с главно действащо лице унгарският премиер може да се окаже сформираният нов десен радикален алианс „Патриоти за Европа“. Негови съмишленици са от партията АНО на бившия чешки премиер Бабиш, Австрийската партия на свободата (FPÖ), португалската Чега, испанската VOX, нидерландската PVV., белгийската „Влаамс Беланг“ (Vlaams Belang ).

Сред набелязаните цели на новия алианс Зелената сделка и Пакта на ЕС за миграцията. Според новите съпартийци те трябва веднъж завинаги ясно да бъдат отхвърлени.

Орбан заяви в самото начало, че групата поставя началото на нова ера, фокусирана върху мира, сигурността и развитието. Според него "елитът в Брюксел" би предизвикал основно война, миграция и стагнация.