Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 14 юли 2024 г.

Нидерландия затяга контрола с рециклирането на бутилки

В началото на 2022 година бившето вече нидерландско правителство на Марк Рюте си постави за цел да рециклира 90% от наличните пластмасови бутилки в търговската мрежа. За целта беше ангажирана компанията Verpact, която представлява големите производители на безалкохолни напитки, сред които и  като Coca-Cola. С дейността си тя е ангажирана да гарантира пред държавата, че всички произведени пластмасови бутилки се събират за повторна употреба.

Picture: wiscon-tech.com

След две години дейност обаче, резултатите не са задоволителни, установил Инспекторатът по околна среда.

Въпреки, че кабинетът на Марк Рюте вече не е на власт, а неговите „наследници“ в кабинета Схоф, на практика все още не са започнали ефективно мандата си, Инспекторатът не стои безучастен и е дал заповед, че мерките по събирането трябва да се затегнат.

На пресконференция пред медиите от екологичната институция са били ясно заявили, че ще налагат сериозни глоби, ако нещо не се промени. Инспекторите са поставили задача да се поставят на обществени места още 54 000 машини за събиране най-късно до 2027 година

Резултатите показали на инспекторите, че са далече от желаните 90% рециклирани бутилки. За цялата 2022 година са събрани и върнати едва 68% от оборотните пластмасови шишета, а през този резултат е с 3% по-добър.

Една от препоръките е да се увеличи броят на пунктовете, които към миналата година е бил 4100. Ако тази задача не бъде изпълнена компанията Verpact ще плаща месечна глоба от 25 000 евро.

 Този брой трябва да се увеличи с 5400 до началото на 2027 г. Ако това се провали, ще трябва да плаща по 25 000 евро на всеки четири седмици за всеки нереализиран пункт за събиране.

Друго изискване е да се направи всичко необходимо, за да се връщат и повредени бутилки. Според инспектората, много от постъпващите жалби са, че дефектните пластмасови шишета не се приемат. Ако тази мярка не бъде изпълнена до октомври компанията ще я грози допълнителна от 625 000 евро на седмица, че задачата все още не е приключила.

Изпълнението на амбициозния план понякога не върви както трябва и се забелязват забавяния в сроковете, констатирал още преди година в свой доклад специалиста по отпадъците Дирк Грут. Като пример той посочва, че рекламните кампании, събирателните пунктове и машините за депозит по жп гарите не са довели до желаното намаляване на пластмасовите отпадъци.

За 5 години той е отбелязал, че са инсталирани над 111 000 контейнера за изхвърляне на отпадъци в 65 общини.

В доклада си до правителството специалистът препоръчва да се начислява депозит върху всякакви пластмасови бутилки, включително от мляко и сокове.

Друга препоръка е да се направят по-стабилни етикети, които да не падат лесно при миене на бутилките. Също така да се приемат и повредени бутилки.

Политиката за рециклиране на отпадъците е сред топ приоритетите за правителствата на Белгия, Нидерландия и Германия. Към момента в Белгия може да се връщат стъклени шишета; в Германия – пластмасови, стъклени и кенове; в Нидерландия – шишета от пластмаса и стъкло.

Политиката за рециклиране на пластмасовите шишета от години в Белгия се занимава сдружение под името Депозитен алианс. Според организацията от сортирането на пластмасовите бутилки печели както кръговата икономика така и природата.