Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

петък, 26 юли 2024 г.

Белгийски компании използват руснаци за офшорни проекти

Въпреки повишената тревога за руски инфраструктурен шпионаж в Северно море, няколко офшорни компании работят с руски фрийлансъри за техните проекти в морето, пишат в съвместно разследване местният вестник De Tijd и нидерландските им колеги от Follow the Money.

Picture: De Tijd

Руснаците работели като техници и обработват данни при подготовката за монтаж на кабели и тръбопроводи или изграждане на вятърни паркове.

Използването на руски фрийлансъри изглежда е широко разпространено в офшорния сектор въпреки опасенията от шпионаж. 

В професионалната социална мрежа LinkedIn могат да се намерят най-малко 40 руснаци, които наскоро са работили по проекти на белгийската компания GEOxyz, специалист по изследване на морското дъно. Четири от тях са на работа и в момента. Това е предимно работа на свободна практика за един или два месеца.

Руснаците работят като обработващи данни, хидрографски геодезисти или геофизици на борда на кораб или дистанционно. Те използват усъвършенствана подводна технология за събиране на точни данни за околната среда. В LinkedIn са изброени задачи като инспекции на тръбопроводи и изследвания за определяне на идеалния маршрут на кабела.

GEOxyz със сигурност не е единствената компания, която се харесва на руснаците, коментират медиите. Белгийските групи DEME и Jan De Nul също правят това, както и редица "играчи" от други европейски страни, като италианската Next Geosolutions и нидерландската N-Sea. Много фрийлансъри дори прескачали от един клиент на друг.

Като пример се посочва техник от Санкт Петербург, който от 2018 г. работи почти непрекъснато за поредица от западноевропейски компании. През април тази година той участвал в подготвителните работи на DEME за полагане на кабели в британския вятърен парк Doggerbank. През 2021 г. участва в изкопаването на кабел, принадлежащ на холандско-германския мрежов оператор TenneT.

Все повече и повече критична инфраструктура се изгражда в Северно море - от вятърни турбини и свързаните с тях електрически кабели до тръбопроводи и телекомуникационни кабели.

Дълго време сигурността на тази инфраструктура не беше приоритет, но със сигурност след саботажа на газопровода "Северен поток" в Балтийско море през септември 2022 г. нараства осъзнаването, че тази инфраструктура може да бъде мишена.

Неотдавна отново съвместно проучване на двете медии показало, че невоенни руски кораби шпионират в много по-голям мащаб, отколкото се смяташе досега.

НАТО, Европейският съюз и страните от Северно море наскоро стартираха инициативи за по-добра защита на белгийската офшорна инфраструктура.

В Белгия GEOxyz работи по нова система за наблюдение на белгийската отбрана. От 2023 г. се прилага и новият Закон за морската сигурност, който предвижда по-добра сигурност.

Въпреки това нямало правило, което да казва, че компаниите нямат право да работят с руски техници. На GEOxyz и DEME е казано, че всички процедури и законодателство се спазват стриктно. "Те трябва да имат визи, да бъдат проверени и да не са в списъците със санкции", казва Патрик Рейнтйенс, главен изпълнителен директор на GEOxyz и допълва, че са наясно с повишената бдителност около Русия. "Ето защо обръщаме допълнително внимание на служителите, които агенциите за подбор на персонал ни предоставят."

Сигурността на данните е "100 процента гарантирана", казва той. "Има протоколи за това кой до кои данни има достъп. Руснаците също работят по задачи, при които картографират морското дъно, преди да започнат строителните работи. Само нашият офис има пълен преглед на всички данни. А за наблюдение, което трябва да бъде истинската сигурност, ние не използваме руснаци".

Кабинетът на министъра на Северно море Пол Ван Тигелт (Open VLD) е на същата позиция. "В контекста на Закона за морската сигурност работим по анализ на риска за цялата инфраструктура. Ако се окаже, че са необходими допълнителни мерки, ще ги предприемем. Но в момента няма индикации, че има проблем. Пропорционалността е девизът. Не може да се намери общ закон, забраняващ на която и да е компания да търгува с нещо, което мирише на Русия. Белгия вече е в челните редици на своето законодателство."

Все пак няколко специалисти по отбрана се мръщят. "Шокиращо наивно", както го нарича анализаторът Патрик Болдър от холандския мозъчен тръст HCSS. Мария Владимирова, политолог от университета в Копенхаген, която е прекарала години в изследване на руската заплаха, смята, че руснаците лесно могат да бъдат подложени на натиск от страна на правителството си. "Руските служби за сигурност правят каквото си искат", казва Болдър. "Ако искат информация от вас, като руснак нямате избор." Някой от службите за сигурност нарича практиките в Северно море "изключително уместни". "Вие също не работите с китайски изследователи по критични технологии."

Въпреки силния фокус върху хибридната война, все още няма представа за всички уязвимости, смятат експертите. И те са част от цялата верига: от подготовката до изграждането и поддръжката. "С геополитическото напрежение от последните години наистина трябва да бъдете по-внимателни", заключава Болдър.