Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

петък, 19 юли 2024 г.

Европейската прокуратура разследва евродепутат от новия алианс на Орбан

Европейската прокуратура започва разследване срещу белгийски евродепутат от партията „Вламс Беланг“, която влезе в Алианса на премиера Виктор Орбан. Том Вандендрисше е обект на проверки заради злоупотреби с европейски средства. Името му се забърка след публикации на местни два новинарски сайта в навечерието на евроизборите през юни.

Снимка:tomvandendriessche.eu

В публикациите се твърди, че срещу депутата е започнало разследване от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Сигналът е бил подаден от бивш кадър на партията. Той твърдял, че всички членове били принуждавани да изпълняват партийни повели, които нямали нищо общо с предоставените за целите европейски средства. От партията заявили, че сигналът бил подаден „от злоба“.  

Предварителното разследване на Европейската прокуратура предоставило достатъчно материали, за да започне същинско. Все още не е назначен съдия-следовател, но Белгийската федерална полиция  се подготвяла за разпити на свидетели, заподозрени, да организира акции и конфискации, съобщи фламандската обществена телевизия.

Самият евродепутат коментира, че  това било кампания срещу него, а европейските средства никога не са били използвани неправомерно.

В полезрението на разследващите попадна и втори белгийски депутат - Хилде Ваутманс (Open VLD). Мотивите са същите  - разследване за възможна злоупотреба с европейски средства от фламандския либерален евродепутат.

Припомням, че новият белгийски партньор „Вламс Беланг“, който заедно с още няколко партии влезе в новия европарламент като нов десен радикален алианс „Патриоти за Европа“.

Белгийската партия се прочу в Европа и в световната преса в края на миналата година с политически шпионски скандал. 'Файненшъл таймс“, „Монд“ и „Шпигел“ гръмнаха, че фламандската партия, има сред редиците си депутати, които работят в интерес на Китай.

Пресата осветли името на Франк Крейелман, за който се твърди, че в продължение на повече от 3 години китайски шпиони са го използвали като информатор в опит да повлияят на политиката в полза на Пекин. Като доказателство се прилагат стотици изтекли чат съобщения и текстове.

Според публикациите, цитирани от белгийската обществена медия VRT, член на шпионската агенция на китайското министерство на държавната сигурност на име Даниел Ву е накарал Крейелман да повлияе на дебата в Европа по теми свързани с интересите на Хонконг в ЕК и преследването на уйгурите.

С избухване на скандала изпълнителният комитет на Vlaams Belang отстрани Франк Крейелман. В изявление лидерът на партията Том Ван Гриекен заяви, че поведението на бившия им вече съпартиец е напълно неприемливо и противоречи на целите на партията.

За да се изясни ситуацията, по време на своя визита в азиатската страна, бившият премиер Александър де Кроо беше включил в работната си програма срещи, за да се установи доколко е бил информатор на китайците белгийският депутат.