Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

неделя, 7 юли 2024 г.

Новият алианс в ЕП на Орбан се прицели срещу Зелената сделка

Малко преди седмица унгарският президент Виктор Орбан обяви сформирането на нов десен радикален алианс „Патриоти за Европа“. Негови съмишленици са от партията АНО на бившия чешки премиер Бабиш, Австрийската партия на свободата (FPÖ), португалската Чега, испанската VOX, нидерландската PVV. С подкрепата на белгийската „Влаамс Беланг“ (Vlaams Belang ), новият алианс има достатъчно подкрепа, за да може да започне като група в Европейския парламент.

Снимка: Аудиовизуална пресслужба на ЕП

Все още не е сигурно, но към новата партия може да се присъединят и радикални десни партии от Дания, Италия и Франция. Ако това се случи, „Патриоти за Европа“ ще се превърне в  третата по големина европейска група.

"Заедно можем да гарантираме, че нашите хора отново ще бъдат на първо място в Европа", пише Vlaams Belang на своята интернет страница.

"Патриоти за Европа" иска да направи така, че да се чуе силен националистически и антимиграционен глас.

Групата иска да сведе Европейския съюз до икономическо сътрудничество между суверенните държави-членки.

„Патриотите“ се противопоставят, наред с други неща, на европейските споразумения за убежище и амбициите в областта на климата.

"Миналия месец европейският избирател каза ясно своята дума", заяви евродепутатът от Vlaams Belang Том Вандендрисхе, след като партията му победи на федералните избори в Белгия.

Сред набелязаните цели на новия алианс са "климатичната лудост на Зелената сделка“ и „организираният хаос в областта на убежището с Пакта на ЕС за миграцията. Според новите съпартийци те трябва веднъж завинаги ясно да бъдат отхвърлени".

Орбан заяви в самото начало, че групата поставя началото на нова ера, фокусирана върху мира, сигурността и развитието. Според него "елитът в Брюксел" би предизвикал основно война, миграция и стагнация.

Очаква след изборите във Франция да се вземе решение дали и френският "Национален сбор" на Жордан Бардела и Марин Льо Пен ще се включи в бъдещата европейска политическа формация, съобщават нидерландски медии. 

Припомням, че новият белгийски партньор на Орбан се прочу в Европа и в световната пресав края на миналата година с политически шпионски скандал. 'Файненшъл таймс“, „Монд“ и „Шпигел“ гръмнаха, че фламандската партия, има сред редиците си депутати, които работят в интерес на Китай.

Пресата осветли името на Франк Крейелман, за който се твърди, че в продължение на повече от 3 години китайски шпиони са го използвали като информатор в опит да повлияят на политиката в полза на Пекин. Като доказателство се прилагат стотици изтекли чат съобщения и текстове.

Според публикациите, цитирани от белгийската обществена медия VRT, член на шпионската агенция на китайското министерство на държавната сигурност на име Даниел Ву е накарал Крейелман да повлияе на дебата в Европа по теми свързани с интересите на Хонконг в ЕК и преследването на уйгурите.

С избухване на скандала изпълнителният комитет на Vlaams Belang отстрани Франк Крейелман. В изявление лидерът на партията Том Ван Гриекен заяви, че поведението на бившия им вече съпартиец е напълно неприемливо и противоречи на целите на партията.

За да се изясни ситуацията, по време на своя визита в азиатската страна, бившият премиер Александър де Кроо беше включил в работната си програма срещи, за да се установи доколко е бил информатор на китайците белгийският депутат.