Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

четвъртък, 25 юли 2024 г.

ИТ грешка обърка трафика по белгийските гари

Черни екрани, стара информация и тълпи от объркани пътници. Така изглеждаха двете основни белгийски гари Brussel Central и Brussel Noor в сряда (24 юли) по обяд, след като срив остави без разписание заминаващи и пристигащи влакове.

Липсата на информация доведе до мисълта сред служителите и пътниците, че екраните може да обект на атака, подобна на тази завладяла световни банки, авиокомпании и медии и летища. Оказа се, че в белгийския случай става дума за човешка грешка, допусната при рутинна актуализация на системата, обясниха по-късно от държавната железница.

Една от ключовите гари в столицата Брюксел е – Brussel Noord. През нея преминава целия трафик по направление – изток-север за Нидерландия, Германия, включително Eurostar. Влакове минават през пероните на всяка минута. 

В злополучния час 15:00 българско време екраните изгасват, час част от пероните опустяват от пристигащи влакове. Липсва информация и за пътници и за дежурните разпоредители на перона.

Част от крайградските влакове закъсняват с час, а пътници стоят в тях без никаква информация. Едва към 16:30 българско време се появява по екраните актуална информация на таблата. 

В рамките на часове проблемът е отстранен и няма помен от срив в натоварения вечерен час. Подобен картина е имало през следобеда по всички белгийски гари.

ИТ сривът напомни на много от пътниците, на транспортния хаос заради бурията „Кириан“ в началото на ноември миналата година. За щастие този път не се стигна до жертви и сериозни материални щети.