Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

вторник, 23 юли 2024 г.

Ековластите в Белгия може да глобят музикален фестивал с 2 млн. евро

Надзорници от Министерството на околната среда на фламандското правителство са установили престъпление срещу околната среда по време на музикалния фестивал Tomorrowland. Въпреки законовото задължение, организацията не е използвала чаши за многократна употреба, както организацията беше обявила предварително.

Снимка: Личен архив 

На терен инспекторите са следили дали се спазват разпоредбите на приет през лятото на миналата годна закон, според който е забранено да се сервират напитки в чаши за еднократна употреба. Разрешено е в такива за многократно ползване или PET бутилки, които са най-малко 95% рециклируеми.

Въпреки ясното разпореждане на закона, организаторите, че няма да използват чаши за многократна употреба навсякъде на фестивала. Те са били използвани в къмпинга, във ВИП зоните и зад кулисите, но не и на терена. Причината, посочена от фестивала, беше запас от 3 милиона чаши за еднократна употреба.

„Това е престъпление за околната среда“, заявява Ан Хейленс, която е говорител на отдела по околна среда на фламандското правителство.

Вторият фестивален уикенд ще се проведе този уикенд. Най-вероятно ще има последващи проверки и ще бъде изготвен доклад. Въз основа на него може да бъде наложена глоба до 2 млн.евро.

Ресорният служебен министър Зухал Демир (N-VA) е коментирала, че не иска да създава впечатлението, че е по-строга за местните асоциации, отколкото за големите компании.

От Прокуратурата в Антверпен пък отчетоха, че само за първия уикенд са сключили извънсъдебни споразумения за 55 000 евро .

Извънсъдебни споразумения на терен

От държавното обвинение казват, че въпросният уикенд се е оказал доста натоварен за органите на реда. Задържани са над 70 души са били арестувани по различни причини и повече от 55 000 евро в извънсъдебни споразумения са били събрани от посетителите на фестивала, които са били заловени с наркотици.

През първия от общо два уикенда на танцовия фестивал Tomorrowland са арестувани 73 души. От тях 28 са с повдигнати съдебни обвинения и 45 са административни. 18 пък са оптали да влязат „гратис“ и да си спестят между 150 и 300 евро за билет.

Неупешен бизнес ден се е оказал за други 42-ма, освен хубава музика са опитали да отмъкнат огърлици, скъпи часовници и смартфони. Джебчиите директно са изправени на съд по бързата процедура. Заловените са от  Алжир, Куба, Италия, Мароко и Румъния.

Над 210 души  са били заловени с наркотици. Предложена им е незабавна извънсъдебна спогодба от прокуратурата. На 11 от тях с различни националности, които разпространявали дрогата, на място им е връчена призовка за изслушване пред съдя през октомври. Иззетите наркотици са били незабавно тествани на място от Националния институт по криминалистика и криминология (NICC).

По време на фестивалния уикенд административно са конфискувани и 24 таксита. Твърди се, че са набирали клиенти извън определените зони или защото таксито не е било законно изрядно. Иззети са и 8 дрона.

Освен това 373 автомобила са глобени от охраната на общността за неправилно паркиране, а полицията е регистрирала и други 76 незаконни паркинга. 22 и две коли са били административно теглени от полицейските служби заради възпрепятстващо паркиране. В рамките на града са открити няколко паркинга на цена от 15 евро за ден.


Юбилей

Емблематичният белгийски фестивал Тomorrowland, който традиционно се провежда край Антверпен отбелязва двадесета годишнина. Всяка година сцените се превръщат в различна тематична приказка. Тази година е под надслова „Живот“.

За юбилея в сърцето на Европа пристигат над 800 музиканти и артисти, които ще гастролират на 16 сцени. За двата поредни уикенда на фестивала (19 -21 и 26-28 юли) се очаква да пристигнат над 400 000 меломани от 200 страни.