About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 13 March 2023

Белгия планира да изгради 500 мегавата акумулаторни паркове

През следващите 2 години ще бъдат пуснати 500 мегавата акумулаторни паркове. Подадени са искания за разрешителни за 7 парка, стана ясно по време на откриване на най-големия за момента батериен парк в страната.

Церемонията в Руйен, Източна Фландрия,  уважи фламандският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен, която обяви, че до него съвсем скоро ще започне изграждането на още един пак на същото място. Според нея такива обекти са необходими, защото „те са бъдещето“.


Батериен парк в Клуисберген 

Паркът е с капацитет 25 мегавата и може да снабди 12 000 домакинства за 4 часа, съобщава "Белга".

Страната ще има все по-голяма нужда от подобни съоръжения. До 2030 ще се увеличи капацитетът на слънчевата енергия, а мощностите на вятърната ще нараснат 3 пъти.  Следователно по-големите паркове за батерии ще играят все по-важна роля в балансирането на електрическата мрежа и съхраняването на възобновяема енергия за моменти с малко слънце и вятър. Батериите са ключов градивен елемент в енергийния преход. Има изобилие от вятър и слънце, но не винаги в точното време. Съхранявайки зелена енергия в батерии и освобождавайки я в електрическата мрежа, когато има нужда от нея, ние работим за производство на енергия без CO2, отбелязва министърът пред медиите.

Тине ван дер Стратен. Снимка: Официален канал в Туитър

Ruien Energy Storage официално се нарича батерийният парк. Изграден е от консорциум между японския Nippon Koei, германската компания Aquila и белгийската Yuso. 

Земята в Клуисберген е закупена през 2018 г. Инвестицията струва няколко десетки милиона евро. Всички модули имат собствена пожарогасителна система, за да се гарантира безопасността.

Точно на това място в Източна Фландрия преди 10 години е имало въглищна електроцентрала. Новият акумулаторен парк е олицетворение на зелената енергия, отбелязва вестник Het Laatste Nieuws.

No comments:

Post a Comment