About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 26 March 2023

Ритайл секторът в Белгия се готви за стачка

Синдикатите в сектора на търговията на дребно подготвят ефективни стачни действия заради неяснотата около бъдещето на стотици работници на компанията (Delhaize) „Делез“. Засега не е обявена конкретна дата.

Стачни действия в магазин. Picture: hln.be

Преди няколко седмици ръководството на националната верига супермаркети обяви, че ще отдаде на франчайзинг свои обекти. Компанията разполага със 636 магазина. От тях 128 се управляват лично от Delhaize, а останалите са под формата на франчайзинг с търговските марки AD DelhaizeProxy Delhaize и Shop & Go.

Опасенията на служителите и синдикатите  са, че след като бъде променена структурата ще се влошат условията на труд и заплатите.

От мениджмънта признават, че магазините, които се управляват на франчайзинг, са отчели ръст в приходите и възходящи търговски резултати. При 128-те магазина, които сама управлява, обаче финансовите резултати не били така добри. За да запази и в бъдеще стабилността на цялата компания, собствениците решили да предоставят на франчайзинг всичките си обекти. 

„Франчайзингът е единствената възможност, ако искаме да можем да продължим да инвестираме в устойчиво бъдеще за Delhaize, се казва в официално съобщение.

Преговорите със синдикатите започват на 17 април. Два от тях – християнският ACV Puls и либералният ACLVB са подали известие за стачка за целия сектор, т.е. за всички търговски вериги в Белгия, съобщи вестник HLN. По този начин те искат да изпратят ясно послание, няколко седмици преди началото на секторната консултация.

Социалистическият синдикат на служителите BBTK също е готов да предприеме и по твърди действия по време на секторната консултация, се казва в изпратено до медиите съобщение.


Магазин на протестиращата верига в Хаселт. Picture: Личен архив

Над 200 кандидати са заявили интерес само за една седмица, съобщи уебсайта за търговия на дребно Retaildetail. Говорителят на компанията Роел Декелвер е потвърдил за сайта и е уточнил, че броят им може още да нарасне следващите седмици. Всички кандидати официално са заявили пред компанията интереса си.  Няма все още конкретен срок за започване на процедурата по франчайзинг. Тепърва предстоят срещи със синдикатите в края на март.

Въпреки че всички съществуващи служители ще запазят работните си места, синдикатите се опасяват, че условията на заетост ще бъдат по-лоши при франчайзополучателя. Работни места със сигурност ще бъдат загубени само в централата на Delhaize в Зелик.

И докато синдикати и ръководство се стягат за преговори, много от магазините на компанията в страната остават затворени в знак на несъгласие.

Не е ясно дали протестът ще бъде подкрепен от другата компания, която също се готви за франчайзинг – TotalEnergies. Нейните служители също са в смут след обявата, че се продават 1600 обекта в 4 европейски страни. От тях 619 бензиностанции са в Белгия и Люксембург. 

Френската енергийна компания обяви, че ще продаде обектите и с парите и ще увеличи инвестициите в зарядни станции за електромобили.  

В официално съобщение се казва, че„TotalEnergies и канадската верига за хранителни стоки Alimentation Couche-Tard (Couche-Tard) са подписали споразумение за обединение. В четирите страни – Белгия, Люксембург, Нидерландия и Германия,  бензиностанциите ще продължат да работят под същия бранд още пет години, съобщи телевизия RTBF.  

4 синдиката смятат, че TotalEnergies действа по същия начин както ръководството Delhaize – на принципа на франчайзинг. Това, според тях снасяло „смут и несигурност“ за над 1000 служители. 

Според синдикатите условията на труд и заплатите са гарантирани само за една година по колективен трудов договор 32а. Предстоят поредица от срещи, на които ще се настоява за повече яснота и гаранции за бъдещето на персонала.

На фона на поредния за последната година сектор, който се готви за стачка, излезе доста любопитна статистика, според която страната е шампион по стачки. Изследователският институт на WSI на фондация "Ханс-Бьоклер" (орган на германските профсъюзи) излиза с проучване, според което на хиляда служители в Белгия има 97 стачни дни годишно за периода 2011-2020. Техните съседи от Франция са втори с 93 стачни дни заради трудови спорове. Трета е Германия, която е регистрирала средно по 18 стачни дни. Швейцарците са се разписали с по един стачен ден, а Австрия и Швеция с по два.

No comments:

Post a Comment