About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 6 March 2023

Белгия пред дилема: 2 или 5 реактора да остави отворени след 2025

Белгия е изпрвена пред сложната дилема да реши дали да удължи живота на реакторите в старите АЕЦ Tihange 1 и Doel 1 и 2 или да се съсредоточи само върху двата нови реактора в АЕЦ- Doel 4 и Tihange 3.  

На този етап кабинетът на Александър де Кро твърдо настоява да останат отворени след модернизация всички мощности, за да не изпадне страната в недостиг на енергия през следващите две зими.

В изтекъл доклад на ядрения регулатор (FANC), осветлен от обществената телевизия Ве Ер Te, се препоръчва кабинетът да се откаже от идеята си за модернизация на старите реактори, а да се мисли само за удължаване живота на двата нови Doel 4 и Tihange 3

"АЕЦ Doel 1 и 2 и Tihange 1 са най-старите белгийски реактори и имат по-малко здрав дизайн в сравнение с най-новите централи. Те отговарят на настоящите изисквания за безопасност, но не отговарят на по-строгите изисквания, които ще влязат в сила през 2025 г.", агрументира се още регулаторът

В документа ясно е подчертано, че трите най-стари реактора няма как да бъдат отново модернизирани, тъй като това вече веднъж е направено през 2015 година. Мощностите не може да отговорят на новите строги стандарти за безопасност, наложени от Ядрения регулатор на Белгия и Асоциацията на западноевропейските ядрени регулатори Wenra.

Изключени са също предложения реакторите да бъдат временно спирани през летните месеци с цел да се пести гориво и по този начин да се удължи техният живот до 2026. Не се предвижда и ново зареждане със свежо ядрено гориво.

Дебело се подчертава удължаването на реакторите, макар и само за няколко месеца, би довело до огромни организационни проблеми на площадката, където два ядрени реактора вече трябваше да бъдат разрушени, а други два трябваше да бъдат удължени в единадесетия час. Запасът от наличен обогатен уран е твърде малък, за да осигури на трите най-стари реактора нов заряд“.

Регулаторът се позовава на изводи на оператора - френската компания френската компания Engie (Енджи), която също е против да се удължава живота на старите блокове: "След като анализира оценката за безопасността, FANC може да потвърди, че аргументите за безопасност, цитирани от Engie - Electrabel, са основателни опасения".

Двата варианта за бъдещето на мощностите бяха обсъдени от експерти на ядрения комитет към кабинета. Разгледани бяха докладите на ядрения регулатор, препоръките на оператора на електропреносната мрежа Elia, както и становищата на дъщерната компания на Engie в Белгия - Electrabel. Изискано е от собственика на ядрените мощности да изготви досие за необходимите дейности, свързани с модернизацията на двата нови реактора. След изготвянето на документацията ядреният регулатор ще вземе окончателното становище и ще излезе с доклад относно безопасността и сугирността.

Към момента в страната действат 5 реактора oт общо 7. Първият реактор на  АЕЦ Tihange 2, разположена в близост до Антверпен, спря през миналия септември, а вторият в края на януари.

Несигурната ситуация заради войната в Украйна, шоковото поскъпване на цената на газа и електроенергията, както и излязъл доклад на оператора Elia до кабинета, че може да се стигне до недостиг на ток в страната, принуди властите да помислят за удължаване живота на Doel 4 и Tihange 3 с десетилетие. Преговорите с компанията Engie все още не са приключили. Очаква се финално парафиране на договорката в края на март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:


No comments:

Post a Comment