About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 23 March 2023

Франция ще инвестира във ВЕЦ в условия на суша

Водноелектрическите централи са ключов стълб, който поддържа енергийната стабилност на Франция още от 70-те години на миналия ве. Те са ценен инструмент за осигуряване баланса в мрежата. В тази връзка страната все повече ще разчита на тях и в политиката за намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата. Макар и стари те имат огромен потенциал за развитие, който с нужните модернизации и инвестиции може да се увеличи техният потенциал

Picture: Engie

Съоръженията произвеждат средно по 60 тераватчаса годишно. С инвестиции може да се увеличи производството им на енергия с 20% или 12 тераватчаса, казва президентът на France Hydro Electricité Ксавие Касио, което обединява операторите на 720 структури в цялата страна.

До 2028 г. Франция залага 5% повече водноелектрическа енергия в микса или 3-4 Twh. Подготвя се и нов закон за многогодишното енергийно програмиране.

Компанията Gaz Electricité de Grenoble (GEG) се готви да пусне 7 нови мощности на планински язовири, които трябва да заработят до 2 години.

Всички тези инвестиции в водноелектрическата мрежа ще доведе до спад в използването на изкопаеми горива, въглища и газ, които Франция все още използва по време на пиковото потребление, смятат още от France Hydro Electricité.

Франция планира мащабни инвестиции, но едва ли е забравила един не маловажен факт – историческото засушаване, което обхвана Западна Европа през миналата година и лиши от ценна енергия целия регион около Бенелюкс.

2022 година беше изключително напрегната за френската енергетика. Мрежовият оператор на страната RTE като поглежда назад за изминатите перипетии, особено през лятото, определя периодът като „специален епизод в най-новата история на френското електричество“.

В своя годишен доклад RTE отделя внимание на потреблението, покачващите се цени на газа и горивата, проблемите с АЕЦ и ВЕЦ  и постигнатите резултати от ВЕИ

„Франция беше изправена пред безпрецедентна криза подобна на петролните трусове от 70-те години на миналия век", казва председателят на Борда на RTE Ксавие Пиехачик.

Потреблението на електроенергия отчита спад с 1.7% спрямо 2021 г. - от 467 TWh на 459 TWhотбелязва докладът, цитиран от телевизия BFM Business.  Всички сектори на икономиката са свили потреблението, а домакинствата са изключили копчетата на електроуредите след масираните кампании на правителството за икономии.

ИНВЕСТИЦИИ В УСЛОВИЯ НА ОЧАКВАНА СУША

Европа е изправена пред нарастваща водна криза, тъй като зимната суша се влошава, пишат The Guardian и National Geographic по темата.

Учени от Техническия университет в Грац са използвали в проучване сателитни данни на запасите от подземни води. Стигнали до заключението, че състоянието на водните запаси в реките е "много несигурно".

"Никога не съм си представял, че водата ще бъде проблем тук в Европа, особено в Германия или Австрия в Германия. Всъщност тук имаме проблеми с водоснабдяването и трябва да помислим за това", казва един от изследователите Торстен Майер-Гюр

"Ясно е, че в някои части на Европа липсата на валежи и настоящият дефицит са такива, че няма да е лесно за нивата на водата да се възстановят преди началото на лятото", заявява пред Euronews Андреа Торети от Европейската обсерватория за засушаване. 

Експертите казват, че следващите месеци ще бъдат от решаващо значение.

Карта на настоящите суши в Европа от програмата на ЕС "Коперник" показва сигнали за слаби валежи или почвена влага в райони на Северна и Южна Испания, Северна Италия и Южна Германия, като почти цяла Франция е засегната.

Франция наскоро регистрира 32 дни без значителни валежи, най-дългият период от началото на воденето на статистика през 1959 г., а държавният метеорлогогична служба заяви, че се очакват малко или никакви валежи поне до края на месеца.

Около 75% по-малко дъждове са паднали във Франция миналия месец от обичайното за февруари, отбелязва за France Info News климатологът Симон Мителбергер.

Френският научноизследователски център CNRS заяви, че като сравнява сушите преди и след 1945 г. насам, е установил, че липсата на валежи от миналото лято са причинени от антропогенни климатични промени и тази зима е показала "същите характеристики".

На местните власти във всичките седем големи речни басейна във Франция е наредено да започнат да прилагат водни ограничения, тъй като правителството работи по кризисен план за справяне с недостига, който според него неизбежно ще доведе до "проблеми с недостига на вода" тази година.

Министърът на екологичния преход Кристоф Бечу предупреди, че Франция ще трябва да се справи с до 40% по-малко вода през следващите години и добави, че страната вече е в "състояние на тревога" и ограниченията в някои райони са напълно оправдани.

"Ситуацията е по-сериозна, отколкото по това време миналата година", каза Бечу. На хората в четири южни департамента е забранено да пълнят плувни басейни или да мият колите си, докато фермерите трябва да намалят консумацията на вода наполовина.

No comments:

Post a Comment