About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 9 March 2023

Санкциите на ЕС не спират Зеебрюге да приема руски LNG

Въпреки санкциите на ЕС, белгийското пристанище в Зеебрюге не е спирало да приема руски втечнен природен газ. През миналата година оттам са преминали 4,3 милиона кубически метра като почти цялото количество е било за страни от ЕС.

Picture: Fluxys

Белгийското пристанище е приело LNG още от САЩ, Египет, Норвегия, които също са увеличили износа си за Общността. За сравнение през 2019 година на пристанището са акостирали едва два танкера с шистов американски газ. През миналата година са били 20. 

Статистиката нарежда Щатите като вторият по големина износител на LNG за ЕС след Русия.

За разлика от повечето страни в ЕС, Белгия не следва примера на Обединеното кралство и не намалява значително внесения руски газ 

Руско-китайската съвместна компания Yamal LNG , в която дял има и френската TotalEnergies доставя втечнен газ за Китай, Япония, Южна Корея, Индия и Пакистан. Нейният ледоразбивач "Владимир Воронин", един от 300-те във флота, също акостира в Зеебрюге.

На въпрос дали е възможно прекратяване на договора на белгийския оператор Fluxys с руснаците, отговорът е, че пристанището е с отворен достъп съоръжение и че по закон клиентите не могат да бъдат дискриминирани.

Войната в Украйна и нарушените доставки на руски газ прекроиха кардинално и движението на газовите потоци. Докато преди една година мощната немска икономика се захранваше със синьо гориво, което идва от изток на запад, сега движението е в обратна посока. Това превръща белгийското пристанище в ключов енергиен център за Стария континент, коментира още обществената телевизия. 

На порта се проведе през миналия месец първата по рода си енергийна среща на високо равнище с участието на премиера Александър де Кро и канцлера Олаф Шолц.

След срещата стана ясно, че през Зеебрюге чрез мрежата на белгийския оператор “Флуксис“ (Fluxys) минават по 15 милиарда кубически метра природен газ всяка година. Базираната в Белгия компания има 1300 служители. Развива дейност в преноса и съхранението на газ. Управлява терминали за втечнен природен газ в Белгия, Франция, Гърция и Чили с общ годишен капацитет за регазификация от 380 TWh. Съхранява природен газ в подземното газохранилище в Loenhout. Оперира 12 000 км тръбопровод за пренос на газ в цяла Европа и в Бразилия.

РУСКИ ГАЗ В ЕС

27-те държави от ЕС са внесли през миналата година 19,2 млрд. куб м руски LNG. Това е най-значителното количество, купено от Федерацията за малко повече от три години и е с 35 % повече от 2021 г., когато са били закупени 14,2 млрд. куб м, показват събрани данни от центъра за анализи Bruegel,цитирани от 3e-news.net.

Малко по-различни данни, но също говорещи за ръст на вноса на руски LNG изнасят и анализаторите от Центъра за германски изследвания от Института за Европа към руската академия на науките. Според тях доставките на руски втечнен природен газ за страните от ЕС през 2022 г. са се увеличили с 4,3 млрд. куб м, достигайки историческия максимум от 16,7 млрд. куб м. Авторите отбелязват, че през 2021 г. доставките на LNG от Русия за ЕС са били от порядъка на 12,3 млрд. куб м. Значителна част от това количество „чрез други европейски държави е получила Германия“.

Отчасти вносът на LNG през миналата година е свързан с намаляване на доставките на  тръбопроводен газ, което от своя страна предизвика опасения за енергийна криза в Европа, тъй като запасите намаляха и цените на енергията скочиха. Русия намали износа на газ от тръбопроводите си за Европа в средата на 2022 г. в отговор на западните санкции.

В края на октомври агенция Ройтерс като се позовава на „Комерсант“ съобщи, че "Газпром" е изпратил партиди втечнен природен газ до терминала "Ревитуса".

Гръцкият терминал вече е получил пратки с танкерите за ВПГ Псков и Велики Новгород.

Купувачът е неизвестен, а пратките от терминала за ВПГ Портовая на руското балтийско крайбрежие.

Тази зима Европа избегна криза благодарение на мекото време, нагнетените високи запаси в газохранилищата и значителните доставки на втечнен природен газ.

OЩЕ ПО ТЕМАТА: 

No comments:

Post a Comment