About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 17 March 2023

Германия гони план да намали CO2 с 65% до 2030

Германската индустрия е намалила с 40 процента емисиите на CO2 в атмосферата в сравнение с 90-те години на миналия век, отчита проучване на националната агенция по околна среда. На годишна база спадът е с 10%. Страната си е поставила за цел до края на десетилетието да редуцира емисиите с 65%.

Снимка: Личен архив.

В доклада на агенцията (Umweltbundesamt) се казва, че през изминалата година са произведени 746 милиона тона парникови газове или с 1.9 по-малко сравнение с предходната година. Това се дължи на по-малкото работещи предприятия, обхванати от газовата криза и замяната на местно произведените суровини с внос.

Докладът отбелязва, че ръст на отделените емисии има в електроенергийния сектор и транспорта. Тези секторни резултати никак не се харесват на екологичните организации, които отново имат повод да заявят, че отделените емисии CO2 в транспорта и следваните политики не отговарят на целите заложени в германския национален закон за климата.

Критиците твърдят, че германският министър на транспорта Фолкер Висинг не е положил достатъчно усилия през последната година.

Екологичните сдружения подлагат на критика и недостатъчно положените усилия за намаляване на парниковите емисии в строителния сектор.

В проучването се посочва, че от гледна точка на секторите – най-голямо увеличение на отделените емисии през 2022 година има в енергетиката. Като причина се посочва използването въглищните централи, за да се компенсира намаленото производство на електроенергия от газовите и АЕЦ.

"Въпреки общото намаляване на потреблението на енергия, особено в промишлеността, увеличаването на емисиите, дължащо се на увеличеното използване на въглища и лигнитни въглища в енергийната индустрия от лятото на миналата година, е ясно", подчерта Дирк Меснер, ръководител на Umweltbundesamt, цитиран от радио BusinessAM.

Като препоръки в доклада се посочва, за да постигне CO2 политиката, до края на десетилетието страната трябва тройно да увеличи дела на ВЕИ мощностите в производството. През миналата година едва 20.4% от общото потребление на енергия е било от „зелени“ мощности, а до 2030 година трябва да стане 80%.

No comments:

Post a Comment