About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 19 March 2023

Норвегия ще поддържа газовите доставки в ЕС още 4-5 години

Норвегия ще поддържа доставките на газ за ЕС още 4-5 години, стана ясно след среща на норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Picture: Twitter Account @vonderleyen 

След като Русия прекрати доставките на газ за Европа, Норвегия се превърна в най-големия доставчик. През миналата година страната увеличи добива си от 78 на 90 млрд. куб. м газ към момента осигурява близо 40% от нуждите на континента.

Разположен на около 65 км западно от Берген, вторият по големина град в страната, Трол е най-голямото газово находище в Норвегия и едно от най-големите й петролни находища.

"Путин се опита да изнудва Европейския съюз, като ни лиши от 80 процента от доставките на руски газ, което се равнява на 100 млрд. куб.м", каза Фон дер Лайен.

Инфраструктурата е уязвима е уязвима - както показа саботажът на газопроводите „Северен поток“ през миналия септември. След германско-норвежко искане НАТО се съгласи да създаде координационен орган за защита на морската инфраструктура.

Съвместното посещение с председателя фон дер Лайен и министър-председателя Гар Стьоре демонстрира единството между НАТО и ЕС. След като слязоха по шахтата на платформата на 303 метра надолу към морското дъно, те написаха "Ние сме сигурни заедно" на газопровод в символичен жест, съобщи официалният сайт на Алианса.

Picture: NATO

Платформата Troll A се управлява от норвежката държавна международна енергийна компания Equinor

Газът се доставя по тръбопровод до преработвателно предприятие на западното крайбрежие на Норвегия, преди да бъде прехвърлен отново в Европейския съюз и Великобритания. Платформата лежи върху четири бетонни стълба на морското дъно.

Белгия също засили сигурността около критичната си инфраструктура като ще инсталира фиксирани и мобилни камери в Северно море. 

От 1 януари камери за наблюдение са разположени в Северно море, за да се наблюдава критичната инфраструктура като вятърни турбини или бъдещия енергиен остров.

С 50 000 преминавания годишно Северно море е по-натоварено от всякога. Критичната инфраструктура в белгийската част на Северно море - 2,2 гигавата вятърни турбини, изходът в морето и десетки подводни кабели и тръбопроводи - трябва да бъде защитена от саботаж и шпионаж, допълват електронните издания focus-wtv и Nieuwsblad като се позовават на агенция Белга.


No comments:

Post a Comment