About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 4 March 2023

Mорски свине и тюлени- жертви от взривовете на "Северен поток"

Експлозиите в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" миналия септември най-вероятно са причинили смъртта или оглушаване на редица морски обитатели в района като треска, морски свине и тюлени.

Наред с икономическите щети е добре, че се обръща внимание и на екологичните последици след експлозиите, казва морският еколог Герт Артс от Wageningen University & Research и Кралския холандски институт за морски изследвания (NIOZ).

В резултат на възникналите вълни след експлозиите, всички морски свине в радиус от 4 километра са загинали веднага, отчитат изследователите в изготвен наскоро доклад.

Photo: Wikipedia

 Популацията им в Балтийско море е изключително ниска и един такъв инцидент може да постави под риск бъдещето им съществуване, отбелязва телевизия NOS.

Морските свине, в радиус от 50 километра, има голяма вероятност да са оглушели. А това е голям проблем, казва Артс. "Морските свине изпращат сигнали във водата точно като прилепите - те знаят къде плува рибата и колко е голяма. Ако морските свине има тежки увреждане на слуха, вече не могат да улавят риба и шансовете за оцеляване са малки“, обясни той.

На 26 септември 3 теча избухнаха от тръбопроводите Северен поток 1 и 2. Тръбите под Балтийско море се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа, което впоследстие доведе до шоково поскъпване на синьото гориво и цялостна преориентация на течащите потоци.

Популацията на морските свине в свине в Северно море е много по-голяма в сравнение с Балтийско. По последни данни обитават 350 000, от които между 30 000 - 80 000 са в нидерландски води. Има и друг проблем - постоянните контролирани взривове за разчистване на бомби от Първата и Втората световни войни.

С тази дейност се занимават специалисти от нидерландското Министерство на отбраната. От 2015 година насам непрекъснато нараства – първо са неутрализирани по двайсетина на година, а сега над 50.

Увеличението отчасти се дължи на изграждането на офшорни вятърни паркове. Хората не искат инциденти, така че район, където ще бъде построен такъв парк, е добре търсен за бомби, обясни Франс-Питър Лам от изследователския институт TNO.

При разчистването на взривните вещества Министерството на отбраната разглежда предварително какви мерки са възможни за намаляване на рисковете за морските животни, заяви говорителят Алекс Краненбург.

Междувременно стана ясно, че прекъснатите газопроводи ще бъдат запечатани и консервирани, тъй като няма спешни планове за ремонта или повторното им активиране, съобщили източници на „Ройтерс“.

Двата газопровода имат по две тръби и транспортираха по 110 млрд. кубически метра природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

През последната година Европа драстично намали вноса си на енергия от Русия, а износът на "Газпром" извън бившия Съветски съюз намаля почти наполовина през 2022 г., спадайки до постсъветско дъно от 101 милиарда кубични метра.

Руски източник разкрил пред информационната агенция, че Москва смята проекта за "погребан". Други двама посочили, че въпреки че няма план за ремонт на спуканите тръбопроводи, те поне ще бъдат консервирани за евентуално повторно пускане в бъдеще. Това най-вероятно би означавало запечатване на спуканите краища и поставяне на покритие в тръбите, за да се предотврати по-нататъшна корозия от морската вода.

Един от руските източници казал, че ако втечненият природен газ (LNG) от Съединените щати, който Европа използва, за да компенсира част от руските си доставки, поскъпне осезаемо, Европа отново може да е готова да купува повече от Русия.

No comments:

Post a Comment