About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 10 March 2023

Дания откри първото в света трансгранично хранилище за CO2

Дания откри първото в света трансгранично хранилище за CO2. То се нарича Greensand и представлява изчерпано нефтено находище под Северно море. Проектът има за цел безопасно да инжектира 8 млн. тона годишно до 2030 г.

Screenshot: Projectgreensand.com

По замисъл Greensand  е трансграничен проект. Държавите от ЕС може да не извършват складирането сами, но може да поискат помощ от друга страна за транспортирането.

В този проект Белгия ще има още една ключова роля – пристанището в Зеебрюге, за което няколко пъти стана дума в Блога на Апо, ще бъде хъб за газовия трафик в Северозападна Европа.

Европейският съюз иска да намали емисиите на CO2 до нула през 2050 г. Повечето изчисления обаче показват, че това е невъзможно без да се инвестира в улавяне и инжектиране. Всяко количество CO2, което отделяме, трябва да бъде компенсирано чрез улавяне на еквивалентно количество газ.

ЕС ще трябва да съхранява най-малко 300 000 млн. тона CO2 годишно до 2050, за да постигне целите си. Greensand, със своите 8 милиона тона годишно, в най-добрия случай е стъпка в правилната посока, но ще са необходими много повече, коментира икономическият сайт BussinessAM.

Picture: Projectgreensand.com

"Проектът бележи пробив в улавянето на въглерод, като взема CO2 от една страна и го инжектира в друга, заяви Брайън Гилвари от INEOS Еnergy, една от 23-те организации, които управляват хранилището заедно с други фирми, академични среди, правителства и стартъпи, пише Euractiv.

"Вие показвате, че това може да се направи. Можем да развием нашата индустрия чрез иновации и конкуренция и в същото време да премахнем въглеродните емисии от атмосферата чрез изобретателност и сътрудничество", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.


Picture: Projectgreensand.com

Проектът

Вече сме в ход със зелена трансформация на Дания. Инсталират се слънчеви панели, строят се офшорни вятърни паркове, а ние заменяме бензиновите и дизеловите автомобили с електрически. Всичко това са стъпки в правилната посока - но това не е достатъчно. Ако искаме да решим предизвикателствата, свързани с климата, и да постигнем целите на Парижкото споразумение, трябва също така да уловим CO2 и да го съхраняваме, казват на официалния си сайт инициаторите.

Проектът цели да се съхраняват до 1,5 милиона тона CO2 годишно през 2025-2026 г. и до 8 милиона тона през 2030 г. Това съответства на емисии от приблизително 725 000 датчани годишно - или повече от 13% от годишните емисии на CO2 в Дания.

Проектът се подкрепя от датската държава чрез Програмата за развитие и демонстрация на енергийни технологии - EUDP.


Picture: Projectgreensand.com

Целта: да помогне за създаването на верига за създаване на стойност за транспортиране и съхранение на CO2 в геоложки формации в Дания през 2025-2026 г. В момента проектът е в пилотна фаза, която се нарича фаза 2.

Първият CO2 ще бъде транспортиран от Антверпен в Белгия до платформата Nini в Северно море. Тук тя се изпраща под земята чрез съществуващата офшорна платформа и специален кладенец. Крайната спирка за CO2 е в резервоар с пясъчник на 1800 метра под морското дъно, където се съхранява постоянно. 


Геоложки и производствени данни за находището Нини се събират повече от 20 години. Това означава, че водещите партньори на консорциума INEOS и Wintershall Dea познават изключително добре структурите на подземния свят. Всички тези данни са важни знания, когато CO2 трябва да бъде изпратен под земята - и впоследствие да се наблюдава внимателно, за да се осигури ефективно и сигурно съхранение. Повече за проекта Greensand може да видите във видеото


ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА


Друг проект за улавяне на въглероден диоксид се подготвя в датски води в сътрудничество с френската TotalEnergies, съобщи RFI. През февруари тази година фирмата получи два лиценза от датското правителство за инжектиране на CO2 в Северно море. 

 

Нефтеният и газов гигант е оператор на газовите находища Харалд, на 250 км от западното крайбрежие на Дания. Лицензите се отнасят за площ от над 2 km² по проект, наречен Bifrost. Както и в проекта Greensand, държавната компания Nordsøfonden ще притежава 20% от акциите, а TotalEnergies ще получи 80% от BifrostОчаква се като заработят двете хранилища - Greensand и Bifrost, годишно да се инжектират до 13 милиона тона CO2.


Датската енергийна агенция (DEA) е направила през февруари оценка на заявленията и е препоръчала на министъра на климата, енергетиката и комуналните услуги да предостави първите три изключителни лиценза за проучване на пълномащабно съхранение на CO2 в датското Северно море на TotalEnergies и консорциум, състоящ се от INEOS E&P и Wintershall DEA.

 

„Лицензите са важна стъпка към реализирането на стратегията на Дания за улавяне и съхранение на въглероден диоксид CCS (Carbon Capture and Storage) и ще дадат старт на плана за развитие на пълномащабно съхранение на CO2“, се казва в официално съобщение на министерството.

 

Агенцията е получила две заявления - от TotalEnergies EP Danmark A/S и консорциум, състоящ се от INEOS E&P и Wintershall Dea International. Двете кандидатури отговаряли на изискванията и са предоставени съответните разрешителни.

 

"Предоставяне на първите изключителни разрешителни е важна стъпка в бъдещето. Улавянето и съхранението на CO2 е важен елемент в Зеления преход. Лицензите са резултат от ефективното прилагане на първите датски политически споразумения за CCS", казва Кристофър Бьотцау, директор на DEA.


OЩЕ ПО ТЕМАТА: 

No comments:

Post a Comment