About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 1 March 2023

Европа разделена по въпроса за ядрената енергетика


11 страни, сред които и България, потвърдиха с декларация желанието си да засилят европейското сътрудничество в 
ядрената енергетика при разработването на нови проекти.

"Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, генериране на електроенергия с базов товар и гарантиране на сигурността на доставките", пише в документа, подписан от правителствените лидери на Франция, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Финландия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения. Страните се съгласяват  да подкрепят нови проекти, основани по-специално на "иновативни технологии", както и на "експлоатацията на съществуващи електроцентрали".

Текстът предвижда съвместни проекти за обучение, "възможности за засилено научно сътрудничество" и координирано внедряване на най-добри практики в областта на сигурността.

Кабинетът на френския министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунахер, който е инициатор на декларацията, заяви преди срещата в Стокхолм, че целта е да се създаде „ядрен съюз“.

Париж иска да използва атома, за да постигне климатичните си цели по отношение на "зеления" водород в транспорта и промишлеността, на което яростно се противопоставят няколко държави, включително Германия и Испания, коментира декларацията френската национална бизнес телевизия BFM.

Като част от реформата на европейския пазар на електроенергия Франция се застъпва и за дългосрочни договори на гарантирани цени, включително за ядрено производство, което Берлин отказва.

"Ядрената енергия представлява 25% от нашето европейско производство на електроенергия, отделя по-малко въглерод от вятърната и фотоволтаичната", коментира Агнес Пание-Рунахер и подчертава, че това е допълващ инструмент за постигане на въглеродна неутралност.

Полша и Чехия приветстваха този проект на "съюз", дори ако този термин не беше запазен в окончателната декларация. 

"Възобновяемите енергийни източници могат да бъдат нестабилни. Нуждаем се от стабилна, устойчива, нисковъглеродна енергия: знаем само една, ядрена", заяви чешкият министър Йозеф Сикела. 

Полският министър на енергетиката Анна Москва, която също взе участие в срещата, заяви: "Вярвам, че това няма да е последната стъпка. Не изключваме допълнителни срещи, посветени на ядрения въпрос", каза тя в коментари, съобщени от френската информационна служба Contexte, цитирана от Еuractiv.

Часове преди да сложи подписа си под документа неговата страна обяви, че планира да инвестира следващите години в малки модулни реактори. Според плановете на чешката компания ЧЕЗ първият от тях трябва да влезе в експлоатация през 2032, до началото на следващото десетилетие и още два.

Шведското председателство на ЕС е сговорчиво: "Уважаваме факта, че държавите ще изберат различни решения за своя преход, като целта е да се направи без изкопаеми горива", коментира министър Еба Буш. 

Страната обаче работи за ядрено партньорство с Франция, като френската енергийна компания EDF има за цел да участва в изграждането на реактори в Швеция, отбелязва "Ройтерс".

Белгия, Италия и балтийските страни също обмислят да се присъединят към алианса.

Нидерландският министър на енергетиката Роб Джетън заяви, че приветства сътрудничеството, но отбеляза, че страната му не е съгласна с Франция по някои точки - включително по тезата, че ЕС трябва да даде приоритет на водорода на базата ВЕИ пред "други нисковъглеродни форми на горивото", съобщи RFI.

Германия, Австрия и Люксембург потвърдиха в Стокхолм враждебността си към възхода на атома в Европа. 

"За да спечелим надпреварата срещу климатичните промени, трябва да сме бързи. Новите атомни електроцентрали са с 15 години строителство, два до три пъти по-скъпи от вятърната и слънчевата енергия. Това е идеология, а не прагматизъм", заяви в понеделник люксембургският министър Клод Тюрмес.

 „Смятаме да развиваме ядрена енергетика и в бъдеще. Това е заложено във визията ни за развитието на електроенергийния сектор за следващите 30 години. Решението ни е базирано на обстойни анализи и прогнози на потреблението, отчитащи целите за декарбонизация и запазването на енергийната и националната сигурност на страната, както и осигуряването на максимално ниска цена на електроенергията“, казва българският министър Росен Христов.

 Реформа на пазара на електроенергия

Наред със създадения ядрен алианс, страните разгледаха и друга важна точка реформата на пазара на електроенергия в ЕС. Комисията обеща реформа, след като миналогодишното прекъсване на руския газ доведе до главоломно покачване на цените на електроенергията, отбелязва Еuobserver.com.

Гърция, Испания и Франция настояват за задълбочена реформа, основана на дългосрочни договори с фиксирани цени с производители на електроенергия, които са по-малко адаптивни и гъвкави, но биха могли да предпазят от шоково покачване на цените.

Но група от седем страни, водени от Германия, се противопоставят на дълбоките реформи и предупредиха да не се променя системата твърде бързо. "Благодарение на общия енергиен пазар излязохме от кризата с ограничени щети", заяви германският министър за климатичните действия Свен Гиголд

Франция има за цел да постигне съгласие по реформата преди европейските избори. По този въпрос Берлин също не е съгласен, предпочитайки вместо това да прокара реформите до след изборите през май 2024 г. 

Комисията ще представи предложение за реформа на 16 март.

No comments:

Post a Comment