About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 14 March 2023

Френската стачка вдигна цената на газа

Цената на газа скочи с 25% през първото десетдневие на февруари заради стачките във Франция. Терминалите за втечнен газ практически спряха работа и в понеделник, 13 март.

Служителите на 4 от националните терминали за втечнен природен газ обявиха стачни действия заради пенсионната реформа. Стачкуващите са обявили, че акцията им ще продължи по-дълго от първоначално обявената дата, допълва „Ройтерс“.

Цената на газа на европейските борси започна да се покачва след обявеното продължаване. На водещата нидерландска борса TTF котировките затвориха в понеделник на цена от 51 евро за мегаватчас. За сравнение преди протестните действия цената варираше между 41 и 44 евро за MWh, или увеличение от 25% - най-голямото от юни 2022 г., припомня белгийското бизнес радио Business AM.

Стачката удари и френския ядрен сектор. Отчетено е намалено производство на електроенергия. Когато ядреното производство намалява, теоретично е необходимо да се разчита повече на газ за генериране на електроенергия, което увеличава цената на газа на пазара.

Франция е водещата ядрена сила в Европа, която снабдява съседите си с електричество. Лек спад в производството може има дългосрочни негативни последици.

  • Франция няма да изпадне в недостиг на енергия
  • От друга страна, френският ядрен флот е практически осакатен от лятото на миналата година. Много от реакторите бяха спрени за модернизация, а други пък за ремонти заради корозия и пукнатини. Към момента от 54 реактора са затворени 19. Това също оказва влияние върху цената на газа.

    През тази година предстои да изключи от енергийната мрежа няколко атомни блока за ремонт, за да удължи живота им с 10 години - от 40 на 50. Атомните централи Chinon и Saint-Laurent ще работят между 6 и 9 месеца с намалени мощности. Други 5 АЕЦ също готвят спиране на блокове. 10 пък все още са в процес на ремонт заради корозия. Притиснатa от проблемите с производството на електроенергия, компанията EDF иска да съкрати срока и да пусне някои от блоковете възможно по-бързо от планираното, за да осигури достатъчно електроенергия в микса на страната.

    Точно когато реши да спре за модернизация мощности, националната компания EDF отново се сблъса с миналогодишния проблем - корозиятаОткрита е поредната пукнатина в спрян за ремонт реактор на АЕЦ „Пенли“. Ядреният регулатор (ASN) на поиска обяснение и препоръча на компанията да "преразгледа стратегията си" за решаване на проблемите с корозията, които силно нарушиха нейните централи от края на 2021.

    За скока на цената трябва да се има предвид и рязкото застудяване в района на Бенелюкс в периода 6-12 март. Журналистът от Блумбърг Стивън Стапчински отбелязва в Туитър и че върху скока в цената оказва повишеното търсене на LNG от Китай през миналата седмица.

    Възстановяването на китайската икономика е един от факторите, които притесняват експертите по отношение на запълването на газовите запаси. Към момента европейските газогранилища са средно близо 60% запълнени докато преди година са били на 26%.

    No comments:

    Post a Comment