About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 3 March 2023

Veolia с нетна печалба от над 1 млрд. евро за 2022 г.

Компанията за вода и сметосъбиране Veolia отчете 30% ръст на нетната печалба за 2022 годинa.

Нетната печалба достигна 1,162 млрд. евро, обусловена от нови договори, в областта на енергетиката и от програма за икономии на разходи и синергия, поясняват от компанията. Оборотът се е увеличил до 42,9 милиарда евро.

В интервю за бизнес телевизията BFM главният изпълнителен директор на групата Естел Брахлянов приветства "рекордните резултати“. Според нея интеграцията на активите на компанията Ѕuеz и заедно с около 40 000 служители "е пълен успех, на човешко, финансово и оперативно ниво".

Estelle Brachlianoff. Screenshot: BFM Business 

"Днес Veolia е в ново измерение, по-международна, по-иновативна, по-пъргава и на много добри писти", допълва още Брахляноф, която замени Антоан Фреро през миналия юли като оперативен директор на групата, след като беше номер две в продължение на четири години.

Обеззаразяването, декарбонизацията, необходимостта от регенериране на ресурси са основни пазари, оценени на няколкостотин милиарда евро, добави тя.

Veolia, която е собственик на българската "Софийска вода" придоби конкурента си Ѕuеz след дълги преговори. "В една изключителна година за Veolia, белязана от придобиването на Suez, съм особено гордa от резултатите, които постигнахме. Успяхме да се адаптираме към многото геополитически, икономически и енергийни предизвикателства през 2022 г., за да постигнем исторически резултати за групата, като същевременно успешно се обединихме с 40 000 колеги от Ѕuеz. Вече виждаме първите плодове от тази дейност", казва още Брахляноф в официално изявление на фирмения сайт по повод добрите резултати

В съобщението се казва още, че приходите и резултатите през 2022 г. са рекорд по всички показатели. Приходите са нараснали с 14%, водени от добрата динамика на обема, но и благодарение на моделите за индексиране на тарифите с общинските клиенти и дисциплината по отношение на ценообразуването синдустриалните клиенти.

No comments:

Post a Comment