About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 3 March 2023

Париж прави референдум за тротинетките

В Париж ще се проведе обществено допитване „за“ или против скутерите на самообслужване. Референдумът е насрочен за 2 април. Фирмата Lime е един от трите оператора, лицензирани да отдават електрически скутери във френската столица - заедно с Dott и Tier.

Photo: Wikipedia 

Междувременно операторът използва възможността да призове гражданите да се регистрират в гласуването. Всеки, който се подпише за вота ще получи по 10 минути безплатно със зелените тротинетки. Акцията предизвика недоволство и беше обвинена в купуване на гласове.

Кметството на Париж е решено да забрани 15 000 електрически скутери на американската компания. В мотивите си властите изтъкват, че представляват опасност, стресират пешеходците и допълнително запушват тесните улици, поясни The Guardian.

Компанията от своя страна изпрати до потребителите мейл, за да ги призове да се регистрират в избирателния регистър и да гласуват. "Докажете, че сте регистрирани да гласувате и да получите безплатно 10-минутно пътуване до нас", се казва в съобщението.

Дейвид Белиард, заместник-кмет по транспорта и обществените пространства, написа в Туитър, че предложението за "купуване на избиратели" не е много хубаво. Според него ходът на Lime не нарушава закона, тъй като гласуването е било инициирано от кметството и не е било предмет на същите съдебни правила като общинските избори.

Говорител на Lime заяви, че целта ѝ при предлагането на безплатни минути е да насърчи парижани да се регистрират в избирателния регистър с оглед на вота на 2 април и да накарат максимален брой парижани да участват.

Париж беше първият град в Европа, който се отвори към пазара на споделени електрически скутери през 2018 г. Превозните средства могат да бъдат оставени навсякъде и взети от мобилно приложение.

No comments:

Post a Comment