About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 15 March 2023

Пилотен проект в Белгия тества слънчеви панели с "плувка"

Три офшорни компании са започнали разработката на проект, с който ще инсталират слънчеви панели над морето закачени на принципа на плувка с поплавък.

Снимка: HLN  

Jan De Nul, Deme и Tracetebel вече са на етап тестова настройка. Успешно са проведени изпитания в лаборатория и аеродинамичен тунел. През лятото предстои да се види как ще работят системите в открито море. Федералното правителство е одорило бюджет от 2 млн. евро за демонстрационния проект. Патртньорите са започнали работа по проекта съвместно с университета в Гент преди 4 години.

Белгия усилено работи за енергиен преход към ВЕИ. Мощностите обаче изискват площи. От известно време има проекти в морето, но се проучват и други нови възможности, казва за местната бизнес медия Business AM Тин Бруйн, ръководител на Tracetebel.

"Ще тестваме край бреговете на Остенде. Това е проект, наречен Seavolt, който ще се намира на 20-30 километра от брега на Остенде. Работим по технология за платформа на принципа на "плувка", която да поддържа панелите достатъчно високо над морето. Убедени сме, че ще издържи на суровите условия и вълните в открито море“, разкрива Тин пред друг местен вестник HLN.

С тестовата настройка те искат да видят дали поплавъкът, който са разработили, се държи така, както го предвиждат.

Разработчиците планират да поставят панелите достатъчно високо и да нямат контакт морската вода.

Има редица предимства този проект. Като например водата осигурява достатъчно охлаждане, казва Бруйн.

Според професора по енергийни технологии Барт Верманг от университета в Хаселт подобни технологии имат бъдеще. Вече се работи и по проекти в морето за комбиниране на вятърни и соларни мощности.

No comments:

Post a Comment