About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 5 March 2023

Историческо споразумение на ООН отваря път за нови резервати в открито море

ООН постигна исторически консенсус по Споразумение за открито море, което се обсъждаше в продължение на 15 години. Под бурните аплодисменти в централата на Организацията в Ню Йорк, председателят на конференцията Рена Лий, обяви, че „корабът е достигнал брега“.

Photo: Wikipedia

Ентусиазирани депутати от различни фракции също не скриха вълнението си и заявиха, че 4 март е исторически ден за опазването на природата и знак, че в един разделен свят защитата на природата и човека може да надделее над геополитиката, пишат агенциите АФП и Белга, цитирани от в. Nieuwsblad.

НОВИ РЕЗЕРВАТИ

Министърът на Северно море Винсент Ван Куикенборн смята, че споразумението на ООН е много важно за Белгия, тъй като страната е силен поддръжник на защитата на океана и опазването на неговите ресурси.

"Това е исторически договор. Решаваща стъпка за всички, които се грижат за океана. Конвенцията за океаните BBNJ е това, което Парижкото споразумение от 2015 г. е за климата. След повече от 15 години преговори сега най-накрая можем да създадем природни резервати в открито море. В края на краищата, 70% от Земята се състои от вода, от която 3/4 е открито море. Откритото море е от решаващо значение за запазването на живота на Земята. Той е източник на храна и енергия за милиони хора, регулира климата и осигурява кислород", каза министърът.  

"Всеки знае колко са важни океаните за нашата планета. Те са от решаващо значение за регулирането на климата на Земята, за въглеродния цикъл за биоразнообразието на Земята". Докато се създаде този договор, отне много дълго време. През този период бяха нанесени много щети за биоразнообразието , коментира професорът по морска геология Герт-Ян Райхарт от университета в Утрехт за нидерландската телевизия NOS. И за него, подобно на министъра на Северно море, събитието в централата на ООН е  първата важна стъпка по пътя за създаването на морски резервати, защитени природни резервати като тези на сушата. 

 В ДЕТАЙЛИ

Споразумението за открито море гарантира, че най-малко 30% от световните океани ще бъдат определени за защитени територии в бъдеще. Трябва да има и процедури за проверка на икономическите проекти, експедициите и други дейности в океаните за тяхната екологичност; да постави биологичното разнообразие в открито море под международно обвързваща защита.

Конвенцията също така разглежда достъпа до морски генетични ресурси и справедливото разпределение на ползите, оценките на въздействието върху околната среда на дейностите в открито море, изграждането на капацитет и трансфера на морски технологии.

Нашата планета е наполовина покрита с вода. Две трети от океаните обаче са извън изключителните икономически зони на държавите и принадлежат към открито море. Това означава, че те са до голяма степен области извън националната юрисдикция. Докато доброто здраве на морските екосистеми е от решаващо значение, включително срещу глобалното затопляне, само 1,2% в момента са защитени.

По време на дискусиите по окончателния текст на споразумението, Европейският съюз обеща 40 милиарда евро като принос към по-нататъшната обработка и прилагане на споразумението. 

По-рано тази седмица ЕС обяви на конференцията "Нашият океан" в Панама, че ще инвестира 800 милиона евро в изследвания, мониторинг и опазване на океаните. На тази среща бяха обещани почти 18 милиарда евро за опазване на океана, от които 6 милиарда от САЩ.

Европейската комисия нарича споразумението на ООН "исторически момент за океаните". "Предприемаме решаваща стъпка за защита на морския живот и биологичното разнообразие, които са от съществено значение за нас и за бъдещите поколения. Този ден е кулминацията на повече от десетилетие подготвителна работа и международни преговори, в които ЕС изигра ключова роля", заяви комисарят на ЕС по околната среда и океаните Виргиниюс Синкевичус

ГОДИНИ НА ПРЕГОВОРИ

От петнадесет години се обсъжда международно обвързващо споразумение за защита на откритото море, но различните страни имат много различни позиции и интереси. Една от спорните точки беше например разпределението на възможните печалби от експлоатацията на генетичните ресурси в морето. Също така беше трудно да се намери консенсус относно разпространението на морски генетични материали. Те могат да се използват в промишлените процеси, храните и фармацевтичния сектор. Например, морските гъби се използват при лечението на ХИВ и рак. В момента само богатите страни имат средствата да търсят тези материали.

От 2018 г. насам са организирани няколко кръга преговори. През август миналата година по-ранна конференция в Ню Йорк приключи след две седмици без резултат. Последното споразумение за международните води датира от 1982 г.

"Ще отнеме известно време, докато споразумението влезе в сила. Всяка една от страните трябва да го одобри в националните законодателства, след това трябва да бъдат създадени много международни органи, които да го прилагат", каза Лиз Каран, директор на Pews Trust, пред BBC.

ВРЕМЕТО ТИКТАКА

"Грийнпийс" очаквано заяви ентусиазирано, че това е "най-голямото споразумение за опазване в световната история". Според организацията 30-те процента от морето, които трябва да бъдат защитени до 2030 г., са минимумът, за да се предотврати пълен срив на екосистемите в океаните. За да се постигне целта, според екологичната организация, отсега нататък трябва да се защитават 11 милиона квадратни километра океан годишно. 

Грийпийс: Всеки на земята може да въздъхне с облекчение

Същевременно природозащитната, че няма време за губене при прилагането на тази политика. "Часовникът тиктака и трябва да действаме отсега до 2030 г. Остава ни само половин десетилетие и не трябва да сме самодоволни сега."

No comments:

Post a Comment