About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 19 November 2023

Бурята „Кириан“ нанесе 100 млн. евро разходи за застрахователите в Белгия

Белгийските застрахователи са получили близо 47 000 искове след преминаването на бурята „Кириан“ на 2 ноември. От тях 44 000 са свързани със щети по сградите, а останалите за автомобили, пише националният ежедневник HLN като се позовава на справка от сайта spaargids.be.

Pictures: .nrc.nl

Последната голяма стихия, връхлетяла „сърцето на Европа“,  за последните пет години беше през февруари 2022 година. Това беше двойна буря в една и съща седмица, наречена Юнис и Франклин. Тогава застрахователите са обезщетили 208 213 клиенти. Става дума 200 045 сгради и 8 превозни средства. Общите разходи тогава са възлизали на половин милиард евро.

И докато Белгия все още се бори със стихията по крайбрежието и оценява щетите от „Кириан“ отвъд границата във Франция вече правят разчети за цените на застраховките през 2024 г.  Според оценки, публикувани от френската застрахователна федерация France Assureurs, бурите Ciarán и Domingos са причинили щети на стойност около 1,3 милиарда евро, което е една от най-големите финансови загуби за Франция, свързана с буря, пише българският икономически сайт financialtribune.bg

В момента един от големите въпроси, пред които са изправени френските домакинства и фирми, е дали тези екстремни метеорологични явления ще доведат до повишаване на цените на застраховките.

Като експертите от двете консултантски фирми Facts & Figures и Addactis предвиждат, че средното увеличение за жилищните застраховки през 2024 г. ще варира между 6 до 7%

От Централната банка на Франция (Banque de France) в свое проучване на финансовите рискове от изменението на климата обобщават, че най-уязвимите френски региони могат да претърпят от двойно до петкратно увеличение на природните опасности.

Като поради тази причина застрахователните премии биха се повишили между 130% и 200% до 2060 г., за да покрият тези загуби. По отношение на застрахователните цени, това е увеличение между 2,8% и 3,7% годишно.

Френските министри на икономиката Бруно Льо Мер и на екологичния преход Кристоф Бешу още през май тази година обявиха създаването на работна група, която да проучи застраховаемостта на климатичните рискове.

В рамките на идния месец декември се очаква работната група да представи своите препоръки на двамата министри.

Тъй като разходите за компенсации могат да достигнат 70 милиарда евро през следващите три десетилетия, френското правителство иска „да гарантира устойчивостта на системата за компенсации при природни бедствия“, наричайки я „ключов инструмент за устойчивост“.

За да бъде максимално огрничен рискът, свързан с появата на незастраховани сектори във Франция застраховката е задължителна, както за наемателите, така и за съсобствениците.

Още повече, че презастраховането в страната се извършва в партньорство между държавата и компаниите, чрез фонд, който обаче от 2015 г. е на дефицит.

В момента рискът от повишаването на застрахователните ставки заради климатичните бедствия не е проблем само в Европа.

След горските пожари в Калифорния, редица застрахователи обявиха, че спират да приемат нови заявления, включително всички бизнес и лични линии за застраховка на имущество и злополука за целия щат.

No comments:

Post a Comment