About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 18 November 2023

Белгия подготвя спешни мерки за борба с наводненията

Невиждани до момента количества дъжд се изляха за последния месец в пограничните региони между Франция и Белгия. Десетки къщи бяха наводнени, реки излязоха от коритата си, пътища останаха под вода, а училища бяха затворени за неопределено време.

Screenshoot: VRT 

Местните власти обявиха по спешност мерки за справяне със ситуацията, които по най-бързия начин да нормализират битието на хората. Въпреки задействаните регионални планове и усилията на пожарна, кметове, по данни на метеоролозите за последния месец на места са паднали по 20 литра на квадратен метър. Една от провинциите – Лимбург пък обяви, че земята в Антверпен е била до такава степен напоена, че вече не може да смогва и да попива огромните количества дъжд.

По всичко изглежда, че властите си имат работа с променена климатична обстановка, при която дъждът се превръща в ежедневие или поне всеки ден за по няколко часа.

На този етап Белгия няма проблемите каквито се струпаха на съседна Франция и областта Па дьо Кале. Не бива обаче и прекалено дълго да се чака, защото още тегне бремето от катастрофалното наводнение преди две години, което застигна Валония, а щетите и възстановяването на инфраструктурата на места все още продължава.

Белгия не бива да чака и трябва да види час по-скоро как да не допусне подобна авария, апелира федералният министър на Лидия Пийтърс (Open VLD). Към нейното министерство вече е сформирана работна група от специалисти, които трябва да направят предложения, за да се предотвратят последващи наводнения.

„По-нататъшните инвестиции в управлението на водите на нашите водни течения са на дневен ред, трябва да се научим да живеем с водата, но и да дадем пространство на водата", казва Пийтърс.

Какво може да се направи? Страната поглежда към научените уроци на своята северна съседка Нидерландия, която бе силно засегната от воден потоп през 1993 и 1995 година. Впоследствие се взеха редица превантивни мерки, които предотвратиха още няколко подобни случая през годините, припомня изследователят Яп Квадийк от нидерландския институт за Deltares в интервю за белгийското Радио 1.

„Няма едно-единствено чудодейно решение, нужни са комплекс от мерки. Като за начало Нидерландия  разшири коритата на големите реки, дадохме повече пространство в периоди на силни валежи. Създадохме заливни равнини, подсилихме дигите. Засилихме наблюдението на водните площи, изброява той.

Факт е, че изменението на климата се случва толкова бързо, много по-бързо, отколкото някой си мислеше. Подготовката за това отнема доста време. Ученият посочва един конкретен пример. В района на Винтердайк е вдигната преди години дига с височина 5 метра и широка 12 метра на някои места. При тези темпове на дъжда, тя е недостатъчна. В краткосрочен план кейовете и дигите могат да помогнат за защитата на селищата. Но само с диги не става това, трябва да се даде пространство на водата, смята Квадийк.

Изключително критично остава положението в пограничния район Вестхук, където жители и власти от дни не спят спокойно заради покачените нива на реките. От две седмици насам не е имало нощ без да излезе пожарната и спасителни екипи.

Макар и да идват сигнали от Франция, че обстановката плавно се стабилизира и нивата на реките са леко поспаднали, регионалният план за действие е в сила и през идните дни. На този етап няма сигнали, че ще бъде отменен. Аварийните служби остават на пост, защото нивото на местната река остава критично високо в порядъка на 4 и 80 м. В рамките на 24 часа е спаднало едва десетина сантиметра.

За въпроси и сигнали е пуснат спешен телефон, а за нужда от още торби с пясък – електронен портал. Спешния телефон 112 също разпраща екипи на нуждаещи се.

No comments:

Post a Comment