About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 12 November 2023

Дъждовете съсипаха тазгодишната реколта от картофи в Белгия

Близо половината от тазгодишната реколта картофи е изгнила заради непрестанните дъждове в Белгия. Според фермери на места са паднали по 200 литра на квадратен метър и нивите им изглеждали на тресавища.

Picture: vrt.be

Едно от силно засегнатите места е Поперинге, Западна Фландрия, където трудът на хората през тази година е отишъл напразно.

Фермерът Филип Росел разказа пред фламандската обществена телевизия, че с кредити и помощ от други фермери е успял тази година да засее, но цялата продукция е унищожена. Казва, че се надява следващите дни да има малко хубаво време, за да прибере царевицата си, която все още стои небрана на полето. Негови колеги пък са в същата ситуация с цвеклото.

Филип Росел, казва още, че той работи като фирма, която изпълнява правителствени поръчки. От него е било изискано да прибере малкото останали картофи до ноември, за да засее пшеница за следващата година. Иначе, го грози огромна глоба в размер на 14 000 евро.

За да види проблемите на производителите, лично премиерът Александър Де Кроо (Open VLD) посети региона и разговаря с Филип.

„За съжаление не можем да се борим с природата, сблъскваме се с неща, които са извън нашия контрол. Но можем да видим дали е възможно отлагане на тази задължителна сеитба“, казва премиерът.

А Филип Росел и неговите колеги остават малко по-спокойни, че все пак някой се е поинтересувал и проявил интерес към належащите проблеми.

Метеорологичната прогноза обаче не е благосклонна към производителите. През идните дни се очаква да паднат рекордни количества дъжд, по-специално по границата между Белгия и Франция. Властите вече са издали за предупреждения за следене нивото на реките.

No comments:

Post a Comment