About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 13 November 2023

Белгия ще строи малки реактори заедно със САЩ, Италия и Румъния

Белгия се присъединява към международен консорциум за разработване на малки атомни електроцентрали заедно със САЩ, Италия и Румъния. Страната вече е инвестирала 100 милиона евро в научни изследвания и иска да пусне технологията на пазара до 2040 г.

Picture: FB Alexander De Croo


"Има екологични и икономически предимства", казва за VRT Петер Батен, генерален директор на центъра за ядрени изследвания SCK CEN в Мол (провинция Антверпен).

През годините сме строили големи реактори. Сега е време да се насочим към малките. Искаме да построим няколко, за които частите сами да си произвеждаме, каза Петер Батен. 

„Намерението ни е, съвместно с другите страни, да работим по SMR реактори, които са с нова технология за охлаждане, която използва течно олово за разсейване на топлината. Това е иновативно."

Новата технология е и по-устойчива от големите атомни електроцентрали, обяснява Батен. "Ние сме изрично натоварени от правителството да разгледаме технология, която намалява максимално радиоактивните отпадъци и използва по-добре природните ресурси, като уран".

"Ето защо умишлено не избрахме технологията за водно охлаждане, с която работят сегашните атомни електроцентрали и отидохме за технология за охлаждане с олово. В резултат на това малките модулни ядрени реактори имат предимства както в икономическо, така и в екологично отношение", казва Батен.

Центърът за ядрени изследвания SCK CEN прогнозира, че новите централи ще доставят първата енергия между 2040 и 2045 г., в зависимост от това колко бързо консорциумът излезе с завършени демонстрационни реактори.

За подписаното тристранно споразумение обяви и премиерът Александър де Кро със снимки в официалния си Фeйсбук профил.

No comments:

Post a Comment