About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 24 November 2023

Белгия представи на ЕК план за климата след двa изпуснати срока

Белгия ще трябва да намали емисиите въглероден диоксид с 47% до 2030 година. Този ангажимент е поела страната пред Европейската комисия.

След дълги преговори и два пропуснати крайни срока (един през лятото и още един през ноември), отделните правителства приеха с условия националния план за климата и енергетиката.

PHOTO: Robin Utrecht/ANP/ BNR.NL

Документът е представен в Брюксел, но във вътрешен план все още съществуват различия по изпълнението му между правителствата на Фландрия, Валония и Брюксел.

Кардиналният проблем, довел до окончателното забавяне на Плана, е че Фландрия не иска да намали емисиите на парникови газове толкова драстично, колкото Валония, Брюксел или федералното правителство.

Фламандците са склонни да гонят цел от 40% намаляване на емисиите, докато правителството на Александър де Кро и валонците смятат, че трябва да е 47%.

В крайна сметка, за да бъде спазен срокът, правителствата постигнаха компромис с условието, че всеки регион в последствие ще бъдат изготвени допълнителни мерки по изпълнението.

Според фламандския министър на околната среда Зухал Демир, Белгия би могла да компенсира изоставането в областта на климата като изкупи емисии. В зависимост от цената на един тон CO2 през 2030 г. разходите за страната може да стигнат до над 1 милиард евро. Остава въпросът отворен как ще бъде набрана тази сума и кой ще я плати.

Конкретен отговор на този въпрос никой не се наема засега да даде. По-важното в момента според  федералният министър на енергетиката Тине Ван дер Сратен е, че „Белгия вече може най-накрая да представи национален план на Европа… тъй като "Европа го изисква и климатът моли за него.

 

No comments:

Post a Comment