About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 5 November 2023

Бурята "Киаран" – най-лошата от 1987 в Западна Европа, задава се „Домингос“

НИДЕРЛАНДИЯ: Бурята Киаран, която премина над страните около Северно море, е причинила щети на стойност около 15 милиона евро само в Нидерландия, показва предварителна справка на нидерландската Асоциация на застрахователите (VvV). Най-силно засегнати са частни домове, автомобили и търговски сгради.

Според асоциацията на места вятърът е достигнал над 110 км /ч. Притесненията обаче не са отминали, тъй като дори в по-лека форма стихията продължава да отнася керемиди и слънчеви панели по крайбрежието.

Picture: lemonde.fr

Точният размер на щетите все още не може да бъде изчислен, защото все още не всички искове са подадени до застрахователите, отчитат от асоциацията.

Последствията от щетите са огромни, казват фирми за ВиК услуги и полриви. Телефоните буквално прегряват, разказаха от организацията Techniek Nederland.

Валежите вече няколко дни не спират, а друг проблем е покачването на подпочвените води, разказа пред регионална медия говорител на ВиК дружеството. Екипите вече няколко денонощия не можели да смогнат с изпомпването на вода от мазета. Притеснението на собствениците било, че ако се задържи водата месеци след това ще се борят с мухъла.

Бурята отвори работа и на сметосъбиращите компании, които с цялата налична техника чистят шумата по пътните артерии и канализационните шахти. „Служителите са предупредени, че може да се наложи да работят извънредно, разказа за местният електронен сайт www.nu.nl Ерик ван дер Блом, специалист по водопроводни технологии.

БЕЛГИЯ: На юг от Нидерландия бурята премина през Белгия и причини транспортен хаос и жертви. Най-силно засегната беше фламандската част на страната. Заради силните пориви на вятъра бяха спрени регионални и няколко международни влака влаковете. Там където се движеха, скоростта бе намалена до 80 км/ч. Дърво падна по линията Ланден-Алкен и напълно блокира движението. Международната гара в Льовен беше претъпкана от чакащи по направление към морето, Германия и Франция.

Проблеми имаше и с корабоплаването от пристанищата Антверпен, Зеебрюге и Гент. Затворени бяха летищата в Брюж и Антверпен. Международното летище в Брюксел също работеше с нарушен график

Бурята отне и човешки животи, след като дърво падна върху двама души, които се разхождаха в парка на цитаделата в Гент.  5-годишно момче загина на детска площадка от паднало дърво. В Льовен 15-годишно момиче беше ранено, когато върху нея падна дъска, докато минаваше покрай сградата на съда, съобщи фламандската обществена телевизия. Мъж също беше тежко ранен в Дьорн (Антверпен), когато стената на хангар се срути.  Все още няма точни статистика за нанесените щети в столицата на ЕС

ФРАНЦИЯ. Продължава възстановяването на щетите и във Франция, където 1,2 млн. домакинства останаха без ток. Над 3000 души работят по възстановяване на захранването. От местните енергодружества заявиха, че щетите ще бъдат възстановявани седмици наред, тъй като са огромни. На някои места поривите на вятъра са достигнали 192 км/ч.

И докато Франция все още не може да се съвземе от бурята „Кириан“, наред идва друга „Домингос“. Първите нейни жертви са летището в Ница, което спря да приема полети. Десетки самолети останаха на пистата.

РАВНОСМЕТКАТА: Бурята "Киаран" се оказа най-лошата от 1987 г. насам за части от Западна Европа, със своите пориви, градушка с размер на топка за тенис, извисяващи се вълни и проливни дъждове. Бурята уби най-малко 12 души, според АП.ега нова буря, наречена Домингос от испанската метеорологична агенция, е на път и може да изостри продължаващите усилия за почистване от предшественика си.


Сега нова буря, наречена "Домингос" е на път и може да изостри продължаващите усилия за почистване от предшественика си, пише „Вашинтон пост“.

 

Най-лошото се очаква да удари Северна Испания и Западна Франция по протежение на Бискайския залив, където са възможни пориви над 60 мили в час в допълнение към силния дъжд.

No comments:

Post a Comment