About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 25 November 2023

RTL: Вилдерс е нидерландският Тръмп

Нидерландският Тръмп. Малко са американските медии, които не направиха сравнението между Герт Вилдерс и Тръмп. И да, има ясни прилики и лидерът на PVV открито е “флиртувал“ с бившия американски президент в миналото. Но има и много голяма разлика. Вилдерс, в съответствие с нидерландската традиция, е готов на компромиси, разказва в съпоставителен репортаж местната телевизия RTL.

В Нидерландия сравнението между бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и Вилдерс често не отива по-далеч от прическите им. 

"Изглежда, че и двамата отивате на един и същ фризьор", казва шеговито известният нидерландски журналисти Вилфред Хеней на Герт Вилдерс през миналата седмица.

 Чуждите медии също споменават тази прилика, но там по-често става дума за съществените идеи, които показват допирни точки.

"Десният провокатор Герт Вилдерс печели изборите: нидерландския Доналд Тръмп, обявява Fox News. "

Политологът и експерт по Америка Реймънд Менс разбира сравнението между Тръмп и Вилдерс. "Разбира се, и двамата казват: отново поставяме Америка и Нидерландия на първо място. И двамата са критични към миграцията, исляма, помощта за развитие и климатичните планове. И двамата не виждат нищо в това да продължат да подкрепят Украйна финансово и военно".

Според Менс интересът на американските медии към нидерландската политика е много малък. Но сега, когато Вилдерс спечели, много медии обръщат внимание на това. "Ню Йорк таймс" дори изпрати на читателите си push нотификация след екзитпола: И излиза със заглавие: "Крайнодясната партия печели изборите в Нидерландия с голяма преднина.

"Американските медии основно поставят събитията от Нидерландия в европейска перспектива", казва Менс. "Така че, когато става въпрос за изборната победа на PVV, те основно споменават, че той е критичен към подкрепата за Украйна. Посочва се също, че хората в Брюксел не са доволни от този нидерландски Тръмп".

Списъкът на американските медии, в които се прави сравнението с Тръмп, е дълъг. И все пак тя никога не се изследва в дълбочина. Информационната агенция Bloomberg, смята че Вилдерс умишлено е преминал от сини към червени връзки в края на кампанията, за да подчертае приликата с Тръмп.

По отношение на съдържанието повечето сравнения не отиват много по-далеч от същите "крайни идеи в областта на миграцията". 

Един от най-противоречивите планове на Тръмп - стена на границата с Мексико за спиране на имиграцията, е подобен на намерението на Вилдерс да спре миграцията.

Там, където Тръмп успя частично да приложи този план, въпросът е дали Вилдерс ще успее. Дори сега, когато неговата PVV е най-голямата партия и той би искал да стане премиер, той трябва да вземе предвид коалиционните партньори. 

"Вилдерс в нидерландската традиция, е готов на компромиси. В американската двупартийна система това е много по-малко необходимо, посочва още RTL.

Вилдерс несъмнено ще се вдъхнови от това как се развиват нещата в САЩ. Той отдавна поддържа тесни връзки с Републиканската партия и също изрази подкрепата си за Тръмп, когато беше кандидат за президент за избирането му за президент.

Вилдерс казва за Тръмп: "Той има кураж, много добри идеи и се обръща към широки групи в обществото". 

Според кореспондента на RTL News Ерик Мутаан, Вилдерс е по-известен в САЩ от Рюте, защото редовно се появява в десни медии.

Самият Вилдерс се смее малко на заглавието "нидерландски Тръмп". "О, добре, хората са ми дали толкова много имена. Някои ме наричат Герт Милдърс, други нидерландския Тръмп". В предишни интервюта той каза, че има прилики между него и Тръмп. И двамата се застъпват за група хора, които не се чувстват представени от политиката

Тръмп, който има добри шансове да стане отново кандидат за президент на републиканците през следващата година, все още не е казал нищо за изборната победа на Вилдерс. "Не изключвам, че той ще направи това в следващите дни", казва Менс. "По-рано, на предизборен митинг, той насърчи нидерландските фермери".

Според Ерик Мутаан победата на Вилдерс ще бъде възприета от републиканците "като добра поличба". "Те се надяват, че популистите се справят добре на изборите и че Тръмп може да спечели отново", казва още кореспондентът.

No comments:

Post a Comment