About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 21 November 2023

Кораби с LNG стоят в Средиземно море и не могат да разтоварят

Няколко кораба с втечнен природен газ обикалят Средиземно море - между Испания, Франция и Италия. Те не могат да разтоварят, тъй газохранилищата в Европа са пълни и не могат да намерят празно пристанище. Тази безпрецедентна ситуация идва година след спирането на вноса на руски газ, което предизвика паника на Стария континент Европа и опасения от недостиг.

Picture: AFP/ bfmtv.com

Топлото време и все още ниската консумация очертава, че потреблението на газ ще се запази ниско, а оттам и резервите в газохранилищата. В сравнение със същия период на миналата година домакинствата са използвали 10% по-малко газ.

Газохранилищата тази година бяха напълнени още през лятото по нареждане на Брюксел. Една от компаниите Storengy (дъщерна на Engie) казва, че не се очаква скоро време да закупува нови количества. Такава е ситуацията и с другите газови „играчи“, които оперират във Франция и Белгия, съобщават местните медии.

При тази ситуация, корабите може да се наложи да останат в морето със седмици докато намерят свободен слот. Другата опция е да се надяват на рязко постъпване на газа в Европа, за да стане продукцията им печеливша, коментира френската бизнес телевизия BFM.

С наближаването на зимата потреблението на газ ще се увеличи, както и цените, ако времето рязко застудее. Тогава и търсенето на газ рязко ще се увеличи. Това е шанс за корабите, коментират от Engie. Oт там прогнозират, че заради климатичното затопляне на времето ситуацията с чакащи кораби може да се превърне в обичайна гледка и през следващите години.

No comments:

Post a Comment