About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 25 November 2023

Серия от расистки скандали разтресоха нидерландската полиция

Серия от расистки скандали разтресоха нидерландската полиция. Последният е от тази седмица. Започнато е разследване срещу четирима служители на полицията в Централна Нидерландия, за които се твърди, че са направили расистки изявления в социалните медии. Трима от тях са дисциплинарно уволнени, а четвъртият е в специален отпуск, съобщиха водещите телевизии NOS и RTL.

Picture: NosTV

Полицаите са заловени след постове в социалната мрежа X, гласи лаконично прессъбщение на полицията в отговор на запитвания от медиите. В него обаче не се казва за съдържанието.

"Полицията е на всички и за всички. Обидни и неподходящи изявления, които биха могли да се считат за дискриминационни или расистки от колеги в лични профили в социалните медии, са неприемливи", казва изпълняващият длъжността шеф на полицията Мишел де Роос и само разкрива, че постовете станали достояние едва тази седмица. Не се съобщава обаче колко са и колко време са стояли публично на стените.

RTL Nieuws припомням че полицията в Ротердам е била и преди замесвана в расизъм. Установено беше, че нейни служители са имали на телефоните си приложение, на име Jan Smit app group, в което се разменяли мисли на подобна тематика. Разследване уличило петима младши офицери.

В постовете си някои от тях наричали мигрантите "хора с рак", "африканци" и "бедни имигранти", по които единствено искат да "стрелят". Ръководството на полицията изпаднало в шок от видяното след публикацията и веднага започна дисциплинарно и наказателно разследване.

Впоследствие се оказало, че висшето ръководство на полицията е знаело за това приложение от дълго време, но си затваряло очите. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб пък получил неточна информация за случващото се и неволно подвел целия градски съвет.

В друг случай пък полицията в източната част на Нидерландия уволнила и наказала служители през юли за расистки забележки, които са направили, когато са били в микробус до Париж, от които е направено видео.

No comments:

Post a Comment