About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 22 November 2023

EK размаха пръст на Белгия заради бюджетния дефицит

Европейската комисия порица Белгия за състоянието на дефицита в бюджета, съобщи обществената телевизия VRT.

Сигналът на Брюксел към правителството на Александър Де Кроо идва подобни от страна на Националната банка и Международния валутен фонд.

PICTURE: VRT.BE

Според регламента бюджетните дефицити на страните от еврозоната не трябва да надвишават 3% от БВП. Белгийският обаче към момента е 4,9% и се очаква още да нарасне.

Заради кризата с коронавируса и войната в Украйна, Европа временно облекчи бюджетните правила. Това обаче трябва да приключи през следващата година и всяка страна, която не спазва правилото за 3%, рискува да бъде поставена под по-строги ограничения от Европейската комисия.

Докладът на Европейската комисия поставя Белгия сред страните, които са в най-лошо бюджетно състояние. Заедно с Унгария, Финландия и Франция, Белгия е изложена на най-голям риск да не успее да изпълни целта.

В доклада на ЕК се казва, че "Белгия е постигнала само ограничен напредък към спазване на европейските препоръки. Комисията призовава белгийските власти да постигнат по-бърз напредък в тази област".

Очакванията са, че към 2025 година дефицитът ще достигне 5% докато в повечето европейски страни ще намалее. Прогнозата за догодина е, че само Словакия ще се справи по зле от Белгия с дефицит от 6,5 от БВП.

No comments:

Post a Comment